"Inimlikust ja poliitilisest aspektist on tema otsus õige. Kui vaadata Reformierakonna staatust kogu protsessis, siis mul on selline tunne, et nad on omaenda poliittehnoloogilisest võttest selili," kommenteeris Herkel Kallase tänast teadet, et loobub peaministriks kandideerimast.

Herkel ütles, et tema ja mõttekaaslased pooldavad endiselt seda, et Reformierakond uue valitsuse moodustamisel juhtrolli ei omaks, kuna Ansip astus tagasi ilma sisuliste põhjendusteta.

Herkel pakkus valitsuskriisi lahendamiseks välja erakorralised valimised või üleminekuvalitsuse. "Kui näha väljapääsu olukorras, siis üks võiks olla see, et kui kartellierakonnad riigikogus ei suuda omavahel lahendust leida, moodustatakse laiapõhjaline üleminekuvalitsus, mille eesotsas saab niisugustel puhkudel olla inimene, kes tuleb poliitikast väljastpoolt," arutles Herkel. Ta lisas, et kui seegi ei õnnestu, võib olla tõenäoline erakorraliste valimiste stsenaarium.

"Mitte, et me peaks seda varianti Eestile väga heaks peaksime, aga sellisest poliittehnoloogilisest ümbermängimisest on see lahendus võib-olla ausam," leidis ta.

Siiski möönis Herkel, et Eesti poliitilise süsteemi juures läheks erakorraliste valimisteni väga palju aega, sest kõigepealt peaks presidendi pakutud kaks peaministrikandidaati läbi kukkuma. Siis läheks kandidaadi ülesseadmise õigus veel riigikogule ja ka tema ebaõnnestumisel korraldataks seaduste järgi erakorralised valimised.

Vaja mittepoliitilist juhti

Herkel leidis, et laiapõhjaline üleminekuvalitsus mittepoliitilise juhiga vääriks kaalumist. Kuid kes see juht võiks olla? "Selliseid inimesi on Eestis kümmekond, aga ma nimesid ei ütleks, sest ma ei viitaks neile, kui ma nende enda seisukohti ei tea. Aga tasakaalustavad persoonid - sellised on Eestil olemas," leidis ta.

Kallas viitas, et tema vastu on alustatud meediakampaaniat, mis takistab tal peaministriks kandideerimast. "Meie pole selle meediakampaaniaga kuidagi seotud, nii et ma täpselt ei tea, kas seal võib olla veel mingeid küsimusi, millele vastused puuduvad," ütles Herkel.

Ta märkis, et Kallasel on õigus selles osas, et kui meediaskandaalid on kogu aeg esiplaanil, on poliitikaga tegeleda raske.