Valimisseaduste ja teiste seaduste muutmist taotlevas eelnõus pakub Herkel välja lahenduse, mille järgi uus omandatud mandaat tühistab eelmise.

„Sellega saame lahendada nn. peibutuspartide probleemi, kus inimesed küll kandideerivad, kuid loobuvad kohe mandaadist,“ ütles Herkel. Eelnõu algataja sõnul oli probleem väga terav kohalikel valimistel, kuid võib ette tulla ka juhtumeid, kus petukandidaate püütakse nimekirja sokutada ka riigikogu ja isegi Euroopa Parlamendi valimistel.

Eelmise aasta kohalikel valimistel kandideeris 93 riigikogu liiget, kellest valituks osutus 60 ja mandaadi võttis vastu vaid üks poliitik. Samuti osutus valituks, kuid ei asunud volikogus tööle 11 ministrit.

„Selline tegevus kahjustab poliitika usaldusväärsust, naeruvääristab demokraatia olemust ning muudab nõnda valitud esinduskogud „asenduskogudeks“,“ on öeldud eelnõu seletuskirjas.

Herkeli sõnul vähendaks kahepalgelisust ka see, kui riigikogu liikmed tohiksid taas hakata kohalikesse volikogudesse kuuluma.

„Valisin siiski puhtama ja selgema tee, sest esiteks on selline kahe mandaadi ühitamine põhiseaduslikult küsitav ning teiseks on Eesti ühiskond piisavalt küps selleks, et leida kohalikesse volikogudesse riigikogu liikmete asemel tublisid kodanikuaktiviste. Sellisel juhul peavad inimesed end ise kohalikus poliitikas kehtestama, mitte olema mõne teise poliitiku asendusliikmed,“ rõhutas Herkel.