„Ma olen nõus, et inimesle makstakse hästi palju palka, kuid siis ta peaks ka vastutama, et kas ta teeb õigeid või valesid otsuseid,“ rääkis Arrak Delfile.

„Ei saa öelda, et see number on iseenesest liiga suur. Kui sul on selline positsioon, et sinust sõltuvad tuhanded inimesed ja miljonitesse ulatuvad finantsotsused, siis oleks selline number täiesti arusaadav,“ lisas ta.

„Mul on selline kahtlus EASi puhul, et see on eriti soe töökoht selles mõttes, et vastutada pole vaja niikuinii praktiliselt kunagi,“ leidis Arrak.

„Kui vastutus oleks vahetult ühe mehe peal, siis oleksin selle palganumbriga nõus. Natuke olukorda teades, siis võib öelda, et EASi juhid ei vastuta tegelikult oma valede otsuste eest,“ jätkas ta.

„Võib-olla kellelgi on veel mingid head põhjendused, miks ta peaks nii palju palka saama, kuid kui rääkida puhtalt vastutuselt, siis on olukord teine,“ leidis Arrak.

Vaid mõni üksik riigifirma juht teenib Laurist rohkem

EASi nõukogu esinaine Cinzia Siig ütles kommentaariks Lauri palganumbrile, et arvestades EASi eelarve ja organisatsiooni suurust ja vastutuse määra ning seda, et erasektori tippjuht oli nõus avalikku sektorisse tööle tulema, ollakse saavutatud kokkuleppega väga rahul.

Samuti juhtis ta tähelepanu sellele, et eelmise koosseisu ajal kuulus EASi juhatusse neli liiget, nüüd on see kolmeliikmeline.

Kui meenutada Tero Taskila juhtumit, kes teenis Estonian Airi juhina 33 000 eurot kuus, siis paigutab Arrak ka vastse EASi juhatuse liikme Taavi Lauri palganumbri samasse konteksti.

Kui hakata vaatama riigifirmade juhtide sissetulekuid, siis võib öelda, et Eesti Energia bossi Sandor Liive ligi 11 000-eurose palganumbri kõrval on Lauri oma veel üsna tagasihoidlik, kuid peaministrist ja presidendist hakkab värske EASi juht rohkem teenima. Samuti võib Laurist enam teenivad riigifirmade juhid üles lugeda ühe käe sõrmedel.

„Presidendiga ei maksa siin asju võrrelda, sest tema ei vastuta üldse mitte millegi eest. Peab aastas paar korda kõnet, mis tuleb tal küll hästi välja,“ ütles Arrak.

Kui arvestada aga seda, et Taavi Lauri tuleb EASi tööle kõrgelt positsioonilt pangandusest, siis ei pruugi see 6500-eurone kuupalk teab, mis suur summa olla.

„See on olnud aastasadu nii, et need, kes jagavad ümber või müüvad, need teenivad rohkem, kui need, kes toodavad. Eesti seakasvataja saab kätte umbes 10 protsenti sellest hinnast, mida maksab tarbija,“ mõtiskles Arrak.