Kapo juht Arnold Sinisalu ütles tänasel pressikonverentsil, et Veitmani värbaja Nikolai Jermakov on ühenduses olnud ka teistega. Anvelti sõnul ei tähenda see aga seda, et tegu oleks potentsiaalsete riigireetjatega.

"Praktika on näidanud seda, et Jermakovi tüüpi värbajad püüavad pidevalt laiendada oma informaatorite võrku, kohtudes eri inimestega. Tihtipeale võib see toimuda niimoodi, et inimesed ei saagi aru, et neid valmistatakse ette värbamiseks või kasutatakse ära - see võib juhtuda nii seltskondlikus kui professionaalses vestluses," seletas Anvelt. Tema arvates on selliste inimeste üles leidmine kapole kindlasti vajalik, kuna näitaks Jermakovi võimalikku haaret.

Anvelt rõhutas, et kontaktid võivad olla täiesti süütud ja ametilt ka poliitikud ja ajakirjanikud. "Otsitav info ei pea kindlasti olema riigisaladus. Info kogujaid huvitavad siseriiklikud asjad, näiteks see, kuhu võib välja viia üks või teine poliitiline või majanduslik protsess," rääkis ta. "Seda on lihtsalt siseriiklikult palju lihtsam uurida kui väljastpoolt - nii käib ülemaailmne luuretegevus, kõige suurem osa tuleb avalikest allikatest," lisas Anvelt.

Karistust - 15 aastat vangistust - hindas Anvelt suhteliselt rangeks. "Leebe pole ta kindlasti, kui me räägime 63-aastasest inimesest, isegi kui me arvestame, et ta võib ennast varem vabaks taotlema hakata - igal juhul on tegu raugaeas inimesega, kui ta väljub," arutles Anvelt.

Anvelt tõdes, et Simm tegi ilmselt palju suuremat kahju, vahendades ka NATO ja euroliiduga seonduvat infot Vene luurele, kuid tema sai ainult 12 aastat, sest seadus oli toona leebem. "Inimesed, kes hoolimata Simmi-järgsest seaduse karmistamisest edasi tegutsesid, läksid sellele riskile teadlikult. Eks kohtunik tegutses oma sisetunde järgi," leidis ta.