Anvelt selgitas Delfile, et kehtivad seadused annavad kohalikele omavalitsusele piisavalt võimalusi alkoholiga kaubitsemist piirata: olgu selleks kehtiv ja tulevane korrakaitseseadus, alkoholiseadus, kaubandustegevuse seadus, majandustegevuse seadustiku üldosa, haldusmenetluse seadus. Need seadused võimaldavad omavalitsusel otsustada müügilubade väljastamist, piirata müüki, kaitsta avalikku korda ja muud.

"Samas peab iga sammuga käima kaasas ka analüüs ja põhjendus, kas ja mida see tegelikult muudab. Kui näiteks lasteasutuste läheduses alkoholi kättesaadavuse piiramine on igati põhjendatud, siis ühe päeva kuulutamine alkoholi müügi vabaks tõenäoliselt tarbimist ei vähenda, vaid alkohol liigub sel päeval lihtsalt teisi kanaleid pidi. Küsimuseks võib tulla ka ettevõtlusvabaduse piiramine," rääkis Anvelt.

Anvelt lisas, et ta on nõus sellega, et alkoholi liigtarbimisega tuleb tegeleda ning ka alkoholipoliitika rohelise raamatu üks eesmärke ongi piirata alkoholi kättesaadavust, seda eriti veel alaealiste osas.

"Märksa mõjusamad meetmed on siinkohal näiteks aktsiisi kiirendatud tõus, tarbimisele kutsuva reklaami piirangud ning miks mitte ka alkoholi müügi eraldamine nn tavamüügipindadest; et alkohol ei paistaks müügisaalides silma ning et alkoholi, leiba ja piima ei saa osta ühest ja samast kassast," tõi minister välja.

Alkoholi kättesaadavuse küsimused saavad Anvelti sõnusti olema kindlasti laual ka uue koalitsiooni moodustamisel ning eesmärk saab olla ainult üks – vähendada alkoholi tarbimist seda otseselt mõjutavate teguritega, samas väga tähelepanelikult jälgides salaturul toimuvaid muutusi.

"Kindlasti ei saa olla kellegi eesmärk viia alkoholimüük põranda alla ja võtta eelarvest see raha, mis omakorda aitaks alkoholismiga võidelda," lisas Anvelt.

Eilsel Tallinna Linnavalitsuse istungisaalis toimunud Tervisekoalitsiooni laiendatud koosolekul otsustati esitada linnavolikogule otsuse eelnõu keelamaks alkoholi müüki pühapäeviti, 300 m kaugusel lasteasutustest ning nõudmaks restoranide tegevuse lõpetamist pühapäeval südaöösel.

Istungit avanud linnapea Edgar Savisaar, kes juhib ühtlasi Tallinna Tervisekoalitsiooni tööd, rõhutas, et linnavõimud ei saa kellegi viinavõtmisele kätt ette panna, küll aga saavad nad koostöös teha alkoholi kättesaamise ja tarbimise ebamugavamaks. Sel eesmärgil kavatseb Tervisekoalitsioon pöörduda Tallinna Linnavalitsuse poole ettepanekuga esitada linnavolikogule otsuse eelnõu keelamaks alkoholi müüki pühapäeviti, 300 m kaugusel lasteasutustest ning nõudmaks restoranide tegevuse lõpetamist pühapäeval südaöösel.