„Sotsiaaldemokraatide jaoks on 2016. aasta eelarve puhul tegu solidaarsuse eelarvega, mis suurendab ühiskonna sidusust ja mille läbivaks jooneks on inimene ja tema heaolu. Ta aitab „järele“ neid ühiskonna liikmeid, kes on nõrgemad ja haavatavamad. Meile on eriti oluline, et eelarvesse kirjutatud muudatused vähendavad vaesuses elavate laste arvu,“ märkis riigikogu ees esinenud Anvelt.

Jaanuaris kerkib pere esimese ja teise lapse toetus 50 euroni, mis koos 2017. aastal rakenduva 200 euro suuruse lasterikka pere toetusega pakub Anvelti sõnul peredele kindlustunnet ja tulevikuusku. „Valitsusliit on võtnud selge suuna majandusraskustes perede sissetulekute suurendamisele. Uuel aastal kerkib toimetulekupiir tänaselt 90 eurolt 130 euroni kuus, kusjuures toetuse arvutamisel kehtib ka laste puhul seesama 130 euro suurune määr. Tegu on viimase kümnendi suurima toimetulekupiiri tõusuga, mis kergendab kehval järjel perede ja iseäranis lastega perede elu-olu,“ rääkis Anvelt. Tema väitel teenivad nii tuleval aastal kui lähiaastatel rakenduvad muudatused kahte suurt eesmärki - et ükski laps ei kasvaks üles puuduses ja et peredesse sünniks rohkem lapsi.

Eelarve ühe nurgakivina tõi Anvelt välja pensionitõusu, mis toimub suurimas mahus, mida riigi rahalised võimalused praegu lubavad. „Aprillis tõuseb keskmine vanaduspension 396 euroni kuus ehk 5,5 protsenti. Lisaks jääb keskmine pension jätkuvalt tulumaksuvabaks,“ sõnas Anvelt.

„Eelarvepoliitikasse on oma jälje jätnud koalitsioonileppe täiendamise protsess – valitsus on nüüdseks otsustanud täiendavalt toetada kriisis põllumehi ja seadnud sihiks, et õpetajate palgad kerkiksid juba lähitulevikus 120 protsendini Eesti keskmisest palgast. Ka on ta lubanud otsustavamalt võidelda palgavaesusega,“ märkis Anvelt. „Miinimumpalga kõnelused on hetkel ummikus. Sotsiaaldemokraadid seisavad selle eest, et alampalk tõuseks igal aastal vähemalt 10 protsenti.“

Anvelti sõnul väärivad avaliku sektori töötajad, nende seas ka õpetajad, kultuuritöötajad ja politseinikud, kavandatust suuremat palgatõusu. „Eelarve seab siin kahjuks piirid ette. Täna kehtiva maksusüsteemi juures ei ole võimalik lahendada kõiki Eesti ees seisvaid probleeme ja murekohti,“ tunnistas Anvelt. Küll on meie koalitsioonipartnerid küll lubanud kevadel toimuva eelarvestrateegia arutelu ajal sotsiaaldemokraatide ettepanekutega arvestada, lisas ta.