Kas lühidalt öeldes toimus see, et Ken-Marti Vaher üritas oma meest ametisse panna, kuid Reformierakond pani käe ette?

Isegi kui siseminister lähtus sellest, et ta paneb ametisse hea inimese - kas see on tema „oma mees“ või mitte - on asi pigem selles, et ta tahtis panna inimese sinna ametisse ilma konkursita, kuid samal ajal korraldades sellise fiktiivse konkursi. Sellele on koalitsioonipartneril väga raske alla kirjutada.

Kogu asjaajamine oleks Reformierakonna rohelise tule puhul mõjunud Reformierakonna mainele kehvasti. Oldaks kaasa mindud siseministri väga kahtlase mänguga.

Kas need konkursi lõppvooru jõudnud kolm nime - Miilits, Koort ja Hunt - võivad nüüd uuesti päevakorrale tõusta?

Keegi ei ole neile kriipsu peale tõmmanud. Peamine on see, et meil on vaja toimivat süsteemi, mitte ainult isikutel põhinevat valikut, pigem ikkagi institutsiooni tulevikule pühendatud valikut.

Peaminister Andrus Ansip ütles riigikogu ees, et nende kolme lõppvooru pääsenu seas on tal oma soosik. Kas see võis olla vihje Vaherile?

Ma ei usu seda hästi. Ansip avaldas selles infotunnis küsimusele vastates oma arvamust. Samas ega kunagi ei oska arvata, mida räägitakse kellegi teise koalitsiooninõukogus ja milliseid tingimusi teineteisele sätitakse. Kõik võib olla, kuid Ansipi sellest konkreetsest väljaütlemisest ma küll midagi sellist välja ei lugenud. Pigem proovis ta kaitsta kõiki neid kolme ja kuna ta oli ühega neist kokku puutunud, siis tõi kedagi ka esile.

Kas PPA uus juht tuleb tõenäolisemalt erasektorist või riiklikust süsteemist?

Tänu sellisele konkursi läbiviimisele on tükiks ajaks erasektori tublid juhid ära ehmatatud kandideerimaks riigisektori vastutavatele ametikohtadele. Erasektorist on PPA uut juhti veelgi raskem leida.

Samas me ei pea pidama PPAd nii pühaks lehmaks, et sellel kohal ei võiks näha kas või ajutiselt väljaspool süsteemi olnud inimest. Ja ei tohiks ära põlata kedagi ka ainult selle pärast, et ta on süsteemist seest ning süsteemis neid sobivaid inimesi ka leidub.

Kui oluline on see, et PPA uus juht peaks olema varem politseitööga kokku puutunud?

Mina toetasin selle konkursi tingimuste laiendamist (seadusemuudatus, mis võimaldab kaasata ka kandidaate erasektorist – toim). PPA on üks suurima eelarvega riigiasutus, kus on erinevaid varasid, mille otstarbekas haldamine eeldab ka majanduslikku tarkust.

PPA juhi eesmärgiks on kõikide alavaldkondade juhtide omavaheline ühtse mehhanismina tööle panemine. Ta peab olema läbirääkimisoskusega, hea inimestetundja ja samal ajal ka hea finantsist.