"Ma võin mürki võtta, et see noor, kes täna vägivallatseb tänaval, tuleb vägivaldsest perekonnast. Seda ma olen rääkinud aastaid tagasi, et kui me ei tegele perevägivallaga, kui me ei hakka seda välja tooma, siis see jõuab meie õuele. See jõuab meile parki, see jõuab meile kooliteele, see jõuab meile igale poole," rõhutas Anvelt.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul ei käidud täna Kanuti aias, linnahalli juures ja Musumäel noortekampasid otsimas, vaid uurimas, milline on politsei tööjoonis. "Kuidas politsei oma patrulligraafiku on korraldanud, millised on juhendid, kuidas politseinikud peavad reageerima," rääkis Reinsalu ja lisas, et oluline on politsei sajaprotsendiline valmidus reageerida.

"Teine oluline sõnum on see, et Tallinnas on üldiselt turvaline elu," sõnas justiitsminister. "Praegu on oluline see, et noortekampade agressiivsemate liidrite puhul on menetlused juba algatatud ja tähtis on, et sotsiaalsüsteem toetaks ülejäänud noorte normaalset eluviisi."

Küsimusele, kuidas saaks riik aidata lapsevanemat, kes on teinud kõik, et oma last õigele teele juhtida, kuid tulutult, vastas Reinsalu, et vanemad peaks pöörduma politsei ja sotsiaaltöötajate poole. "Tähtis on see, et me sotsiaalsüsteemi, politsei ja prokuratuuri koostöös suudaksime kiirelt reageerida ja leida õiged mõjutusvahendid nendele noortele inimestele."

Siseminister Anvelti sõnul peab peredel olema soov abi saada. "Täna kuulsime fakte purjus noorte kohta, kes on haigla kliendid, aga vanematel on ükskõik. Nad ütlevad, et neid ei huvita see. Kas siis on ikkagi osades meie perekondades kõik korras?"

Anvelt lisas siiski, et süüd ei tohiks kellegi kaela veeretada. "Politsei reageerimisvõimekus on täielikult tasemel. Politsei ei ole valvur, et ta istuks hommikust õhtuni Kanuti aias ja tekitaks täiendavat ohutunnet, et meil on New Yorgi jõugud, kes käivad üksteisele nuga andmas. Seda ei ole," rõhutas Anvelt ja märkis, et Kanuti aias on loodud kõik võimalused noortele ka sportimiseks.

"Mina ei läinud sinna ka jõuke otsima. Teadsin, et päeval on sealt mõningad purjus noored ära viidud, politsei on reageerinud nendele väljakutsetele. Kesklinnas jõuab politsei kohale paari minutiga, kui neid konkreetselt kohe kõrval ei ole. Nädalavahetusel on meil kiirreageerijad, kelle töökohti on viimastel aastatel juurde loodud üle kogu Eesti," kinnitas Anvelt.

Ta rõhutas, et ei tohiks rääkida jõukudest. "Ärme hirmuta inimesi. Need, kes on vägivallaga tegelenud, saavad oma karistuse. Aga need, kes seal istuvad ja omavahel suhtlevad - ma pean ütlema, et ma olin ka bande liige. Ma käisin ka pioneeride väljakul hängimas."

Mida arvavad ministrid karistuste karmistamisest, vaata videost!