Delfi uuris Praustilt eile lekkinud Paeti-Ashtoni kõne pealtkuulamise võimaliku tehnilise teostuse kohta.

Mobiiltelefoni pealtkuulamiseks on igasugu keerulisi võimalusi, märkis Praust. Tavaline GSM kõne olevat üldjuhul ühe operaatori sees krüpteeritud, aga kui kõne läbib ka igasugu muid kanaleid, on raske öelda, milline osa oli krüpteerimata ja kuidas pealtkuulamine täpselt tehniliselt toimis. "Ei saa ka välistada, et kuna tegu oli nutitelefoniga, on igasugu pahavarasid, mis võivad asju pealt kuulata. Nutitelefoni liiklust kasutaja kontrollida ei pruugi," tõdes Praust.

Eriti tõenäoline on krüpteerimata aukude tekkimine siis, kui kõne liigub eri operaatorite vahel ja seda lülitatakse ringi, seletas Praust. "Minu soovitus konfidentsiaalsete kõnede tegemiseks: hankida spetsiaalselt krüpteeritud kõnetarkvara. Väidetavalt Skype seda on, aga neid on veel. Kui kõne on kahe otspunkti vahel otse krüpteeritud, on asi kõige kindlam," rääkis Praust. Ka siis ei saa aga välistada, et keegi on seadmesse näiteks lutika paigaldanud.

TTÜ raadio- ja sidetehnika instituudi direktor Andres Taklaja pakkus, et üks võimalus on segada 3G ja 4G võrke nii, et baasjaam peaks side ümber lülitama haavatavamale 2G võrgule. "3G ja 4G lahti muukimine on tõepoolest raskem, aga ma ei välista mingeid võimalusi," kommenteeris Praust.

Samas paistab, et seni, kuni kõnesid teevad inimesed teistele inimestele, ei ole ükski kõnede turvamise variant lollikindel. "Andmeturbes kehtib printsiip, et inimene on nõrgim lüli," märkis Praust.

Eile päeval lekkis YouTube’i välisminister Urmas Paeti ja Euroopa Liidu välisteenistuse juhi Catherine Ashtoni telefonikõne, kus Ashton uuris Paetilt, mida ta 25. veebruaril Kiievis käies nägi. Paet märkis kõnes, et paljud Maidani aktivistid ei usalda eriti praegust valitsust ja see on murettekitav.