Nimelt on Indrek Põdra nimele registreeritud Võrumaal Mõniste vallas Hürova külas ligi 13 000-ruutmeetrine elamumaa ning 9,68 hektari suurune maatulundusmaa, mille kohus pärast Põdra vahistamist detsembris arestis. Aprilli lõpul välja kuulutatud kohtuotsuse järgi nõuti Põdralt riigituludesse altkäemaksuna saadud 178 358 eurot ning selle tasumiseni pidi seesama talle kuuluv jahimaja Võrumaal aresti alla jääma.

Indrek Põdra jahikompleks Võrumaal. FOTO: Marko Jakobi

Paraku vabastas aga Tartu maakohtu abikohtunik segaduse tõttu Indrek Põdrale kuuluva kinnistu 17. mail ehk paar nädalat pärast kohtuotsuse väljakuulutamist. Ametniku sõnul oli tegemist töökoormusest tuleneva inimliku veaga, mis sai pärast Delfi arupärimist parandatud.

Samas tõdes aga ametnik, et vanglakaristust kandev Põder oleks hea tahtmise korral saanud ajal, mil kinnistu aresti alt vaba oli, notari kaudu tehinguid teha.

Justiitsministeeriumi esindaja kinnitas samuti Delfile, et tegu oli inimliku eksitusega ning tehinguid kinnistutega tehtud ei ole ja riik kahju ei kannatanud.

Harju maakohus mõistis 26. aprillil endise kaitsepolitsei ametniku Indrek Põdra korduva altkäemaksu võtmise eest kokkuleppemenetluses neljaks aastaks vangi.

Kapo kõrge ametnikuna tegutsedes küsis Põder nii mõneltki kriminaalse minevikuga isikult erinevate teenete, nagu näiteks elamislubade tühistamise peatamise eest suuri summasid. Suur osa teeneid jäi aga Põdral vähese mõjuvõimu või muu põhjuse tõttu osutamata. 

Kohtuotsusel konfiskeeriti Põdralt riigituludesse altkäemaksuna saadud 178 358 eurot, selle tasumiseni jäi talle kuuluv jahimaja Võrumaal aresti alla.

Koos Põdraga mõisteti altkäemaksu andmises, lubamises või vahendamises süüdi ja tingimisi vangi ka Aleksandr Avdenja (47), Nikolai Kholopov (56), Valeri Vassilenko (38), Aleksandr Arhipov (48) ja Oleg Smoli (34).

Osaühing WebHolding tunnistati süüdi altkäemaksu vahendamises ja sellele füüsilisele isikule mõisteti rahaline karistus 10 000 eurot ning süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks riigituludesse 1000 eurot.

Rene Keivsar (23) tunnistati süüdi altkäemaksu vahendamises ja talle mõisteti rahaline karistus 1600 eurot.

Kõigilt süüdimõistetuilt mõisteti riigituludesse sundraha ning Avdenjalt, Vassilenkolt, Keivsarilt ka kaitsjatasu.

Kaitsepolitsei töötajad pidasid oma kolleegi Indrek Põdra ning politsei sisekontrolli juhi Meelis Tanieli kinni mullu 19. detsembril.