Kampaania eestvedaja on Eesti ametiühingute keskliit, mille esimehe Harri Taliga sõnul ametiühingud jätkavad võitlust sotsiaalkindlustusreservide sõltumatuse säilimise nimel, teatas ametiühingute keskliit.

Ametiühingute eesmärk on tema sõnul hoida ära raha kasutamine valedel eesmärkidel ning kanda hoolt, et ka tulevikus oleks reservides piisavalt vahendeid abivajajatele.

„Valitsuse kavatsus hakata kasutama reserve tasuta vaba rahana ei erine meie meelest põrmugi võlgades siplevate riikide käitumisest – riik plaanib kulutada rohkem, kui eelarvesse tulusid laekub,“ sõnas ametiühingujuht.

„Valitsus on avalikult välja öelnud, et vajab lisaraha ning korrektne oleks sellisel juhul suurendada maksutulusid, vähendada kulusid või võtta laenu. Sotsiaalpartnerite nõusolekuta töötute ja haigete abistamiseks kogutud raha endale võtmine on käsitletav sundvõõrandamisena ning sellise jõuvõttega rikub valitsus kodanikuühiskonna põhimõtteid, rääkimata kassade võimekuse ohtu seadmisest,“ rõhutas Taliga.

Laupäeval koguvad allkirju valitsuse kava vastu ka ametiühinguaktivistid Eestimaa eri linnades tänavatel ja kaubanduskeskustes. Nii kampaania kodulehel kui ka käsitsi antud allkirjad edastatakse riigikogule, et kutsuda rahvasaadikuid üles valitsuse kava mitte toetama.

Reedel toimub Rahvusraamatukogu Kuppelsaalis ametiühingute algatatud ümarlauaarutelu haige- ja töötukassa reservide konsolideerimise teemal, kus valitsuse kavaga kaasnevaid ohte, nende maandamise võimalusi ning alternatiivseid lahendusi arutavad ametiühingute, tööandjate ja erakondade esindajad.

Kampaaniat reservide säilimise nimel toetab partnerina teenistujate ametiliitude keskorganisatsioon TALO.