Puuetega Inimeste Koja esimehe Monika Haukanõmme hinnangul on endiselt puudu terviklik nägemus reformist, kuidas seostub kavandatu eluvaldkondadega laiemalt ning kuidas ikka reformi terviklikult üldse ellu viiakse, kui seost teiste eluvaldkondadega ei käsitletagi.

"Näiteks on siiani kindla vastuseta, kuidas lahendatakse puuetega inimeste hariduse- ja koolituse küsimused, mis on eelduseks töökoha saamisel, kuidas laheneb sotsiaalteenuste kättesaadavuse probleem, milleta inimene tööle ei pääsegi, samuti ei taga reform täna tööandjatele motivatsiooni inimeste palkamiseks," selgitas Monika Haukanõmm.

EAKL esimehe Peep Petersoni kinnitusel on nõudmiste pakett koostatud konstruktiivses vaimus ning mõlemad organisatsioonid on valmis panustama aega, jõudu ja teadmisi parima tulemuse saavutamiseks.

"Oleme veendunud, et nimetatud tegevused on hädavajalikud ja ilma nendeta on reformi tulemus kasin või lausa vastupidine soovitule," ütles Peterson.

Nii Haukanõmme kui Petersoni hinnangul on töövõimereformi puhul oluline arvesse võtta inimeste kriitikat, mis tuleneb nende hädavajadusest, keda see reform otseselt puudutama hakkab.

Ilma selleta puudub eelnõu jõustamisel seadusena mõte ja tulemused on oodatule vastupidised. Mõlema organisatsiooni juhid osalevad täna kell 13.30 toimuval töövõimereformi juhtgrupi koosolekul, kus esitatud nõudmiste pakett kõigi eelduste kohaselt arutlusele tuleb.

Eesti Puuetega inimeste Koda (EPIKoda) ja Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) mõistavad puuetega inimeste, omastehooldajate, nende lähedaste ja neid ühendavate organisatsioonide nördimust töövõimereformi eelnõu osas, mis ei vasta nende nõudmistele.

Samas leiab nii EAKL kui EPIKoda, et valitsust tuleb tunnustada juba sisseviidud paranduste eest Töövõimereformi eelnõusse, rõhutades, et hoolimata tehtud pingutusest, ei vasta reformikava veel endiselt selle tegelikele eesmärkidele.

EAKL ja EPIKoda kaardistasid seepärast ära töövõimereformi õnnestumiseks vajalike muudatuste paketi ja esitasid selle ühiste ja lõplike nõudmistena vastutavatele ministritele ja töövõimereformi juhtkomiteele teisipäeval.