EELK avalike suhete spetsialist Arho Tuhkru rääkis Delfile, et praegust aega ei saa võrrelda ärkamisaja lainega, mis tõi korraga kirikusse need, keda hirm oli aastakümneid kirikust eemal hoidnud.

„Viimase kümnendi jooksul on kiriku kasutajate ja külastajate arv püsinud üldjoontes sama,“ kinnitas Tuhkru ja loetles, et aastas peetakse üle 15 000 jumalateenistuse sealhulgas üle tuhande kirikukontserdi, lisanduvad ristimised, matused laulatused, mitmesugused heategevusüritused, millest osavõtjate arv kokku on kindlasti üle 620 000 inimese.

Kirik kui muuseum, teater, kontserdisaal ja öömaja

Tuhkru sõnul külastas näiteks eelmise aasta muuseumiööl Tallinna kesklinna viit luterlikku kirikut üle 5500 inimese. Üksnes Tallinna Toomkirikut külastab ekskursioonigruppidena aastas 150 000 külastajat. Siia lisanduvad teised üksikülastajad, kontserttegevus ja jumalateenistustel osalejad.

„Toomkirik on üksnes koguduse ülal pidamise,“ kõneles ta. „Neid näited leiab veel Tallinnas mitu. Nimetagem Püha-Vaimu, Jaani ja Kaarli krikut. Teistes linnades aga näiteks Haapsalu Toom, Pärnu Eliisabeti, Tartu kirikud.“

Kirikut külastavad ka üksikpalvetajad ja ekskursioonid. Näiteks „Teeliste kiriku” programmi raames on umbes 110 EELK kirikut avatud, mis tähendab, et suvel hoitakse kirikuuksi lahti iga päev.

Kokku ületab kirikus käijate arv tema sõnul aastas miljoni piiri. „See on väga tugev võrdlusmaterjal muuseumide ja teatrite külastajatega,“ sõnas ta. „See on vägagi arvestatav hulk.“

Tuhkru lisab, et EELK juures tegutseb 274 kirikumuusikut, koorijuhti ja organisti. Kokku on aga ligi 2500 muusikaga tegelevat inimest nii naiste-, sega- kui noortekooris ja ansamblites.

Ta märkis, et aastas toimub kirikutest üle 1000 kontserdi ja võrreldes kultuurimajadega on kirikus kontserdi korraldamine palju odavam. Samas ei saa sealt laekuvat raha koguduse jooksvateks kuludeks kasutada.

Kirik on kallis

Tuhkru rääkis, et kirik on kallis, kuid see kallis tähendab ka kalliks pidamist, su oma kodu, kus su vanavanemad on ristitud, leeritatud, armastust vandunud ja lõpuks ka kätel hauda kantud.

„Me ju ei ütle et vanavanemad on liiga kallis luksus, ma ei saa seda endale lubada!“ kõneles ta. „See on meie ajalooline pärand, mis on nähtav ja olev. Kogudused on väga palju seda pärandit kandnud ja kannavad seda edasi ja hoiavad oma kirikuid kui kodu. Nii hästi kui võimalik.“

EELKl on täna 166 kogudust, kuhu kuulub 162 000 inimest. Kokku on 12 praostkonda ja teenib 212 vaimulikku, kellest 16 kaplanina sõjaväes, politseis või vangalates. 47 vaimulikku annab koolides tunde.
Pühapäevakoolide ja lastetööga oli näiteks 2010. aastal kaasa haaratud üle 2500 lapse.