8. oktoobri kskpäeval laekus terviseametile informatsioon, et Valga põhikoolis leidis aset juhtum, kus vaktsineerimise järgselt halvenes mõnel sama klassi 13-aastasel koolilapsel tervislik seisund. Samal ajal sai vastava teabe ka ravimiamet. Laste kaebusteks olid iiveldus, kõhu- ja peavalu, külmavärinad. Ühel lapsel lisaks pulsi kiirenemine ja vererõhu tõus. Kohale kutsuti kiirabi, kes viis neli last haiglasse seisundi hindamiseks ja vajaliku abi osutamiseks.

Lastele manustati leetrite-punetiste-mumpsi vastast vaktsiini (Priorix, GSK), partii nr A69CT961A, mis on kõlblik kuni 31.01.2017. Konkreetse partii kvaliteeti hindas regulaarse kontrolli käigus Saksamaa Paul Ehrlichi instituut mai alguses ning lubas partii kasutusse.

Nimetatud vaktsiinipartii saabus Eestisse juunis 2015 ja selle väljastamine terviseameti talitustele/esindustele on toimunud alates 18.09.2015. Kokku on talitustele/esindustele väljastatud ca 7000 doosi vaktsiini, vaktsineerijatele on väljastatud 4900 doosi. Vaktsiin on olemas kõikides maakondades.

Terviseametile ega ravimiametile ei ole enne käesolevaid juhte laekunud informatsiooni sama vaktsiinipartiiga seotud kõrvaltoimete kohta.

Kõigil ravimitel, sh vaktsiinidel võib esineda kõrvaltoimeid, kuigi kõigil vaktsineeritutel neid ei teki. Süstekoha reaktsioonid ja palavik on kõige sagedasemad vaktsineerimisjärgsed reaktsioonid. Priorixile on allergilised reaktsioonid (sh anafülaksia) harv teadaolev kõrvaltoime, kõhulahtisus ja oksendamine aeg-ajalt esinevad kõrvaltoimed. Sarnased kõrvaltoimed võivad esineda ka teisel immuniseerimiskava alusel kasutataval leetrite, mumpsi ja punetiste vaktsiinil, milleks on M-M-RVAXPRO.

Olemasoleva info põhjal ning arvestades, et koolilaste tervisehäired ei olnud tõsised, ei näe ei ravimiamet ega terviseamet põhjust vaktsineerimist antud vaktsiinipartiiga peatada.

Vaktsineerimiste puhul on väga oluline õige süstetehnika, vaktsiini ei tohi süstida veresoonde. Vaktsiini säilitamisel tuleb järgida nõuetekohaseid säilitamise tingimusi.

Ravimiamet koostöös terviseametiga jätkab vaktsineeritud laste tervisehäirete võimalikke põhjuste ja seoste uurimist. Ei saa välistada võimalust, et lastel esineb samaaegselt noroviirusnakkus, mis võib anda samasuguseid sümptomeid ja olla vaktsineerimisest täiesti sõltumatu.

Kõrvaltoimetest on võimalik teavitada ravimiameti veebilehe kaudu. Kõrvaltoimetest teavitamine aitab saada rohkem infot ravimite ohutuse kohta.