Kõige sagedamini olid väljakutsed gaasiavariilistele olukordadele seotud gaasilekke või -lõhnaga (180 juhtumit), teatas tehnilise järelevalve amet (TJA)

Tsentraalgaasiga seotud väljakutseid oli 180 (64% kõigist väljakutsetest) ning balloongaasiga seotud väljakutseid 51 (18% kõigist väljakutsetest), ülejäänud juhtudel oli tegemist mõne muu põhjusega. Piirkondade lõikes toimus sarnaselt eelnevate perioodidega kõige enam gaasiavariisid Tallinnas (112) ja Ida-Virumaal (100). Gaasiavariisid leidis enim aset eluhoonetes- 212 juhtumit (valdavalt kortermajade ühisomandis olevate gaasitorustike pihkamised) ning õuealadel- 57 juhtumit.

Lisaks päästeametile saab tehnilise järelevalve amet andmeid gaasivaldkonnas toimuvate avariide ja õnnetuste kohta võrguettevõtjatelt. Võrguettevõtjatele laekus 2013. aastal kaebusi tsentraalgaasi tarbivatelt klientidelt 357 korral, neist 235 korral tuvastati ka reaalselt puudusi (leke, pihkamine vms). Enim väljakutseid oli Ida-Virumaal (115), Harjumaal ja Tallinnas (129) ning Lõuna-Eestis (57). Võrguettevõtjatele kuuluvate gaasipaigaldiste (gaasitorustikud) kaitsevööndi tingimusi rikuti 31 korral.

Gaasiavariide ning –õnnetuste peamisteks põhjusteks olid ohutusnõuete eiramine ning seadmete vale paigaldamine, hooldamine ja kasutamine.

Gaasiavariide ja –õnnetuste ennetamiseks tuleb gaasiseadet nõuetekohaselt kasutada ja hooldada ning lasta spetsialistil regulaarselt gaasisüsteemi kontrollida. Gaasitöid ei tohi teha ise, vaid selleks tuleb kutsuda majandustegevuse registris registreeritud ehk pädev gaasitööde ettevõtja.

Gaasiavarii korral tuleb toimida järgmiselt:

• Võimalusel sulgeda gaasi juurdevool;
• Võimalusel lülitada ohtlikus piirkonnas välja elekter;
• Mitte kasutada ruumis lahtist tuld ja elektrit. Igasugune süüteallikas (lahtine tuli, elektrisäde jms) võib gaasi süüdata ja tekitada plahvatuse;
• Tuulutada ruume akende ja uste avamisega;
• Eemalduda ohutsoonist;
• Informeerida ohust teisi inimesi ja vajadusel häirekeskust.

Lisainformatsioon gaasiseadmetele ja –paigaldistele kehtivatest hooldus- ja kasutusnõuetest on kättesaadav TJA ohutusportaalist: www.ohutus.ee

Tehnilise järelevalve amet tuletab meelde, et alates 01.01.2014 on keelatud täita ja müüa nn vanu punaseid gaasiballoone, mille nõuetele vastavus ja ohutus ei ole tuvastatav ning millel puudub pii-märk. Inimesed, kellel hetkel on kasutusel vana punane gaasiballoon, võivad gaasi balloonist lõpuni tarbida ning seejärel paigaldada uue ja ohutuma gaasiballooni.