Tehnilise Järelevalve Amet kontrollis politsei liiklusjärelevalves kasutatavaid mõõtevahendeid

Menetluse ajendiks oli taatlemata kiirusmõõtevahendite kasutamine liiklusjärelevalves perioodil august 2011 kuni jaanuar 2012 Ida-Virumaal, teatas TJA.

Menetluse eesmärgiks oli kontrollida liiklusjärelevalves kasutatavate mõõtevahendite ja mõõtetegevuse nõuetele vastavust. Ida-Virumaal taatlemata kiirusmõõtevahendite kasutamise asjaolude väljaselgitamine TJA menetluse eesmärgiks ei olnud.

Menetluse käigus viidi läbi kontrollid PPA Korrakaitsepolitseiosakonnas, Põhja prefektuuris, Lääne prefektuuris, Ida prefektuuris, Lõuna prefektuuri Tartu politseijaoskonnas ja Lõuna prefektuuri Viljandi politseijaoskonnas. Kokku kontrolliti 25 mõõtevahendit. Lisaks analüüsiti PPA organisatsioonisiseseid mõõtetegevust reguleerivaid dokumente.

Kõik kontrollitud mõõtevahendid olid taadeldud ja vastasid mõõteseadusest tulenevatele nõuetele. Lisaks õigusaktidest tulenevale on PPA kehtestanud täiendava asutusesisese ohjesüsteemi, kus on üksikasjalikult ära toodud erinevad protseduurid, dokumentatsiooni nõuded ja vastutusalad.

Pisipuuduste osas tehti täiendusettepanekud

PPA sisekord mõõtevahendite käsitlemiseks ning mõõtetulemuste jälgimiseks ja vormistamiseks on põhjalik ning TJA hinnangul on see hea eeldus, et vältida ebatäpsusi ning tagada mõõtetulemuste nõuetele vastavus.

TJA tuvastas menetluse käigus üksikuid pisipuudusi, millega ei rikutud õigusnorme ning mille tõttu ei kannatanud mõõtmistulemused. Pisipuuduste osas, mis puudutasid juhendite täiendamist sarnaste juhtumite vältimiseks tulevikus, tehti täiendusettepanekud.

Lisaks kontrollis TJA viimaste aastate taatlusstatistikat, mis näitas, et kiirusmõõturite puhul on läbiviidud viimase 4 aasta jooksul 686 taatlust, millest 557 korral oli tegemist kordustaatlusega ja 129 korral esmataatlusega. Antud perioodil ei läbinud taatlust 8 mõõtevahendit. Seejuures on oluline, et viimase kahe aasta jooksul läbisid kõik taadeldud kiirusmõõturid taatluse ning nõuetele mittevastavusi ei esinenud.