Kui soomlaste kohtudokumendid korda saavad, ootab Neeme Lauritsat alusetult vangis veedetud aja eest kopsakas hüvitis, vahendas ETV saade „Pealtnägija“.

Soome ametivõimude kahtlustuse kohaselt korraldas Neeme Laurits mullu 7. ja 15. veebruaril mõlemal korral viie kilogrammi hašiši Soome smugeldamist. Tol ajal rekkajuhina töötanud Neeme Laurits aga eitas seda kahtlustust, öeldes, et neil päevil oli ta tööl hoopis Rootsis.

Kui hommikul last kooli saatvale mehel politsei koduuksele Eurooopa vahistamismäärusega vastu tuli, arvast mees, et ta selgitab politseis asja ja tuleb õhtul koju tagasi. Märjamaalt viidi mees Tallinnasse ja sealt edasi Soome.

„Kui puhas süda on, siis ei ole hirmu, ma läksin puhta südamega Soome,“ ütles Laurits, kes lootis Soomes kõik ära selgitada ja paari päeva pärast koju tagasi tulla.

Laurits sattus narkokaubanduse organiseerimise kahtlusega vahi alla, kuna kolmel narkoveos kahtlustataval mehel oli tema mobiiltelefoni number telefoni salvestatud. Kuna Neeme Laurits töötas enne klienditeenindajana tehnoülevaatuses, siis oli ta enda sõnul jaganud oma mobiilinumbrit paljudele klientidele.

Politsei väitis, et ta on nende sõber ja narkoveo organisaator. Mehe jaoks oli see aga täielik väljamõeldis.

ERR uudised vahendavad, et kui selle aasta 10. jaanuaril astus Neeme Soomes ringkonnakohtu ette, ei olnud tal aimugi, millega see lõppeb. Üllatav kannapööre toimus hetkel, kui kohtu ette astus Neemet ainsana narkoveo juhiks nimetanud Alvar. Too keeldus kohtu ees küsimustele vastamast, kuid ütles, et Neeme Lauritsa nime käskisid tal öelda uurijad.

"See oli nagu jumala kingitus. /.../Kui ta hakkas seda rääkima, siis ma mõtlesin kohe, et ta ütleb selle välja, et ta on minu vastu valetanud," meenutas Laurits otsustavat hetke.

Hoolimata kõigest nõudis prokurör Neeme süüdimõistmist. Kuna protsess venis, ei jõudnud kohus oma otsust samal õhtul ette lugeda ja süüalused kupatati vanglasse tagasi. Aga järgmisel päeval tuli Soome ametnik, kes palus Lauritsal asjad kokku pakkida - kohus oli langetanud otsuse ta vabaks lasta.