Esmaspäeval astusid kohtu ette Vigala kirikuõpetaja Kristiina Jõgi ja koguduse liige Toivo Averin. Süüdistuse kohaselt rikkusid nad kultuurimälestiste autentsust, ajaloolist ja kultuurilist väärtust, kirjutab Nädaline. Esialgses süüdistuses oli tekitatud kahju suuruseks märgitud 2,5 miljonit krooni.

Kohtuistungi alguses esitas prokurör Aarne Pruus taotluse menetlus lõpetada põhjendusega, et süü ei ole suur ja puudub avalik huvi. Samuti hindas prokurör, et süüdistatavate eesmärk ei olnud kunstiväärtusi kahjustada, vaid nad tegutsesid heas usus, et teevad asja paremaks.

13. aprillil oli EELK ja muinsuskaitseameti vahel kohtumine, mille tulemusel loobus muinsuskaitseamet tsiviilhagist.

Muinsuskaitseameti esindaja Reesa Paats kinnitas kohtuistungil, et EELK juhtkonnaga on saavutatud kokkulepe, et kantsli ja altari seisundi jälgimise, mille maksumuseks oleks tsiviilhagis toodud arvestuste kohaselt kümne aasta jooksul kujunenud 273 500 krooni, võtab samuti enda peale kirik.

Kristiina Jõgi ja Toivo Averin nõustusid kohtuistungil maksma kumbki 5000 krooni sihtotstarbeliseks kasutamiseks üldsuse huvides konsistooriumi kontole “Saaga”.