Eile Tartu maakohtus üle kuulatud 75-aastane Eesti meditsiini üks elavatest legendidest selgitas, et 2008. aasta detsembri alguses pöördus tema poole tänane Valga haigla ülemarst Andres Sell, kes rääkis talle, et ta teinud Soomes ja Eestis katseid 2-kloroprokaiiniga ja tal oleks katsete tulemuste avaldamiseks tarvis ka Eestis eetikakomitee kooskõlastust, vahendasid ERR-i raadiouudised.

Üheksa aastat Tartu ülikooli inimuuringute eetikakomiteed juhtinud Allikmets kontrollis Selli juttu ja sai ravimiameti lubade registrist aimu, et Sellil puudus 2-kloroprokaiini katseteks Eestis ka ravimiameti luba ja  Selli ravimikatsete puudused võidakse seega teadusajakirja toimetuses avastada ja juhtum tuleb avalikuks.

Loata katsete toimumine võinuks aga Allikmetsa arvates halba varju heita nii Sellile kui ka teistele uuringuga seotud arstidele ja Tartu ülikoolile ning Tartu ülikooli kliinikumile ning teaduskonna hea nime päästmiseks andis talle selle paberi.

Kuna Allikmetsa juhitav eetikakomitee oli Sellile sarnasteks uuringuteks aastatel 2003-2005 andud neli luba ja kõikides neis kasutati spinaalanesteesiat, otsustas Allikmets 24. märtsil 2003. aastal väljastatud kooskõlastusele juurde kirjutada, et Sell tohib ka 2-kloroprokaiini uurida.

Andres Selli süüdustatakse keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslike inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ja võltsitud dokumendi kasutamises. Prokuratuur süüdistab ka inimuuringute eetikakomitee endist esimeest Lembit Allikmetsa (75) dokumendi võltsimises.

Süüdistuse kohaselt viis Sell 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiin inimuuringu, kuigi tal puudus selleks ravimiameti luba ja nõuetekohane patsientide nõusolek.

Uurimuse läbiviimise ja selle tulemuste kohta avaldasid 2008. aastal kaks väljaannet ka artikli, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone. Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Esmalt alustas ravimiamet ilmunud artikli alusel küll väärteomenetluse, kuid peagi edastati teave õiguskaitseorganitele, kes asusid juhtunut uurima kriminaalmenetluse raames.

Prokuratuur selgitas eeluurimise käigus välja, et arst sai ravimid Šveitsist, kuigi tal puudus nende Eestisse sisseveoks ravimiameti luba. Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide nõusolekut uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.