"Nime korrigeerimine on päevakorral, kuid seda tehakse mitte seetõttu, et keegi keelaks meil kasutada nimetust "Ühtne Eesti" vaid soovimatusest kasutada nii palju negatiivsust õhku paisanud nimetust," ütles Soopalu esmaspäeval BNS-ile.

"Erakond jääb Eestimaa ühtsuse eest seisma ning vastavalt sellele ka valime oma nime, kuid korrigeerimine on pigem tehniline kui sisuline."

Vastasutatud erakonna nimes olevale nimetusele "Ühtne Eesti" reageeris valuliselt teater NO99, kes esitas paari aasta eest suurejoonelise etenduse Ühtne Eesti suurkogu ja on selle nimetuse patenteerinud. Teatri esindajad nimetasid erakonna tegevust varguseks, lisades, et sama hästi võiks erakond kasutada nimetusi Coca-Cola, Kirde sai või Nelson Mandela.

Erakonna algatusgrupi liige kinnitas taas, et seadus lubaks erakonnal nimetust "Ühtne Eesti" kasutada ilma jokk-skeemideta ja täiesti õiguspäraselt. "NO99 patent piirab nime kasutamist äritegevuseks, erakonnaseadusega aga on igasugune äritegevus erakondadel rangelt keelatud," sõnas Soopalu.

Uue nime valik sõltub Soopalu sõnul erakonna kõigi liikmete konsensusest ja juristide hinnangust. "Juristidega konsulteerime nime kinnitamise eel kindlasti, sest me ei soov anda kellelegi taaskord põhjust meelevaldseks seadustega mittehaakuvaks ažiotaažiks," lisas ta.

Soopalu ei arva, et erakonna ühele asutajale Kristiina Ojulandile või uuele erakonnale on meedias viimastel päevadel ülekohut tehtud. "Mina ega keegi mu mõttekaaslastest pole kunagi arvanud, et meedia lähtuks sellisest soovist," sõnas ta. "Ilmselgelt on lähiaja segadused seotud sõnumite kiire edastamise vajadusega ning uue erakonna suutmatusega vanade erakondade kombel, kellel on kasutada suur ja pidavalt palgal olev PR aparaat, konkureerida. Eeldame et paljuski on rünnakute õhutajaks need, kes ei soovi erakonnamaastikule uute inimkesksetest põhimõtetest lähtuvate värskete jõudude teket," rääkis Soopalu.