Res Publica fraktsiooni esimees Kaupo Reede kutsus neljapäevasel volikogu istungil mitte hääletama päevakorras olnud Toomas Vitsuti umbusaldamist. “Umbusaldus on antud üle linnapeale, meil pole mõtet hääletada abilinnapea vastu,” lausus Reede. “Kutsun üles mitte hääletama.”

“Ma teeks praegu sellise üleskutse, et me ei hääletakski üldse Toomas Vitsuti umbusaldamist, sest meil pole mõtet süüdistada rööpaseadjat, kui jaamaülem ei oska talle korraldusi anda,” ütles Reede. “Nagu ütles köster, kui rääkis Tootsi pattude loendamisest, et enne läheb issanda päike looja.”

Hääletamine lõppeski sellega, et Toomas Vitsuti poolt ega vastu ei antud ühtki häält.

“Ma loodan, et saan samasuguse nulli,” lausus Tallinna linnapea Edgar Savisaar hääletustulemust kommenteerides.

Tallinna volikogu Keskerakonna fraktsiooni liikmed avaldasid neljapäeva õhtul avalikus pöördumises toetust Edgar Savisaare linnavalitsusele.

“Meie, Keskerakonna fraktsiooni liikmed, deklareerime käesolevaga oma ühtsust ja toetust Edgar Savisaare linnavalitsusele. Mitte kellelgi meie hulgast ei ole kavatsust ei nüüd ega tulevikus fraktsioonist lahkuda või seda vahetada. Me jääme ühte vähemalt kuni järgmiste valimisteni ning kui valijad seda soovivad, siis ka edaspidi. Tallinna Linnavolikogu keskfraktsioon jätkab Eesti Keskerakonna poliitika ellu viimist Tallinnas,” seisab avalduses.

Kolmapäeval teatas vähemuses olev Res Publica fraktsioon Delfile, et volikogu keskfraktsiooni lagunemine ei ole üllatav. ”Keskerakonna linnajuhid on käitunud autoritaarselt, sundides fraktsiooni liikmeid hääletama omakasupüüdlike otsuste poolt.”

“Keskerakonna kammist murdus esimene pii kevadel, kui erakonnast lahkus Erika Salumäe, eile [teisipäeval] murdus teine. Nüüd on ainult aja küsimus, millal murduvad järgmised piid,” märkis volikogu Res Publica fraktsiooni aseesimees Toomas Tauts.

Neljapäeval sõlmisid koostööleppe Reformierakonna ja Rahvaliidu Tallinna piirkond, et tagada erakondade põhimõtete ja lubaduste edukam elluviimine. Leppe kohaselt teevad erakonnad koostööd ka teiste eelnõude menetlemisel Tallinna linnavolikogu komisjonides.

Tallinna linnavolikogus moodustati sel nädalal Rahvaliidu saadikurühm. Saadikurühma juht Erika Salumäe kinnitas, et huvi liitumise vastu tunneb mitu praegu veel Keskerakonda kuuluvat inimest.

Rahvaliidu saadikurühmaga Tallinna linnavolikogus on ühinenud senised tsentristid Vitali Faktulin ja Jüri Trumm. Rahvaliit loodab liitujaid Keskerakonna ridadest veelgi.