“Tänavu oli tõesti nii palju soovijaid, et kogu selle väe vastuvõtmine on tõsine katsumus,” rääkis noortepeo peakorraldaja, Eesti Laulu- ja Tantsupeo sihtasutuse juhataja Aet Maatee. “Juba tantsijaid on eelmisest noortepeost ligi 1000 võrra rohkem,” lisas ta laulu- ja tantsupeo meediajuhi teatel.

Laulupeol osaleb kokku 831 koori enam kui 26 000 lauljaga ja tantsupeol 127 tantsurühma rohkem kui 7800 tantsijaga, lisaks 47 orkestrit üle 1600 noore instrumentalistiga ja peoliste täiskasvanud saatjad, ühtekokku 35 000 osalejat. Samuti osaleb noortepeol 14 väliskollektiivi üle 600 muusikuga Lõuna-Aafrika Vabariigist, Norrast, Saksamaalt, Austraaliast, Kanadast ja Rootsist.

X noorte laulu- ja tantsupeo kavas on varasemaga võrreldes tehtud mitmeid uuendusi — paljudele kavas olevatele lauludele on tehtud uued seaded ja just tantsupeo tarvis on loodud palju uusi tantse. “Samuti tegime hästi palju uut tantsude saatemuusikat linti ja suisa 80% tantsupeol esitatavatest tantsudest on loodud just selle peo jaoks,” rääkis Maatee. Esmakordselt esineb laulupeol 600 noore instrumentalistiga ühendorkester.

X noorte laulu- ja tantsupeo teemaks on “Ilmapuu lävel”, mis ühendab laulupeo teema “Ilmapuu” ja tantsupeo teema “Lävel” ning rõhutab, et tegemist on ühe peoga. Ilmapuu on iidne ja maailmas laialt levinud mütopoeetiline kujund, mis Eesti kultuuri kontekstis on taeva, maa ja allilma ning õhu, vee, maa ja tule ühendaja.

“Laulupidu on otsekui Ilmapuu, mis ühendab inimesi, põlvkondi, ajastuid ja keskkonda. Inimesed Eesti erinevaist paikkondadest koonduvad laulupeol ühiseks tüveks, millest hargnevad okstena meie oma laulud,” selgitas X noorte laulupeo kunstiline juht Aarne Saluveer. X noorte tantsupeo kunstiline juht on Maido Saar, mõlema peo lavastaja on Margus Kasterpalu.

X noorte laulu- ja tantsupeo eestkõnelejad on näitleja Marko Matvere, lastekirjanik Leelo Tungal ja muusikud Tõnis Mägi ning Gerli Padar. Samuti on kõik neli ise tihedalt peoga seotud: Marko Matvere ja Gerli Padar on noortepeo juhid, Tõnis Mägi esineb laulupeol lauluga “Palve” ja Leelo Tungal on kirjutanud mitmete esitatavate laulude tekstid.

”Ilmapuu lävel” toimub kokku kolm tantsupeo etendust (29. juunil kell 19.00, 30. juunil kell 11.00 ja 16.00), 1. juulil kell 9 algab Vabaduse väljakult rongkäik Lauluväljakule, kus kell 13.00 algab laulupidu.

Noorte laulu- ja tantsupidu toimub tänavu kümnendat korda, esimene noortepidu toimus 1962. aastal. Aastate jooksul on pidevalt suurenenud noortepidudel osalejate hulk — kui esimesel noortepeol osales 17 760 lauljat, tantsijat ja instrumentalisti, siis viiendaks koolinoorte peoks oli osalejate arv kasvanud juba 25 400-ni.