Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsleri Anne-Ly Reimaa sõnul jätkuvad sel aastal arutelud ministeeriumide vahel, samuti tegevused, kuhu kaasatakse nii MTÜ-sid ja riigiasutusi kui ka erasektori ja kohalike omavalitsuste esindajaid, teatas kultuuriministeerium.

"Juba eelmise aasta viimaseil nädalail algasid tihedad arutelud ministeeriumide vahel. Kohtumiste eesmärgiks on kaardistada seotud valdkonnad, tegevused ja sihtrühmad, mis on lähtekohaks arengukava koostamisel," selgitab Reimaa.

Jaanuari lõpus algavad erinevate koostööpartneritega teematöögruppide arutelud, kus räägitakse lõimumisvaldkonnaga seotud teemadest, näiteks keeleõppest, tööhõivest ja haridusest, kaasatusest ja identiteedist. Kokku tuleb 15 teematöögruppi, mille juhtidest moodustub ekspertkogu, kes koostab põhjaliku ülevaate kogu problemaatikast ja võimalikest lahendustest.

Kõigil on võimalus arengukava koostamises oma sõna sekka öelda veebilehe www.integratsioon.ee kaudu. "Häid ja olulisi ettepanekuid püütakse arengukava valmimisel kindlasti arvestada," sõnas Reimaa ja lisas, et arengukava võiks sündida kõikide huvitatud osapoolte koostöös.

Arengukava "Lõimuv Eesti 2020" koostamist ette valmistav tegevus sai alguse mullu augustis, mil asuti koostama valitsusele ettepaneku esitamise eelnõu. Septembris käis eelnõu ministeeriumide vahelisel kooskõlastusringil ning oktoobris kiitis valitsus selle heaks.

Alates oktoobrist on koos käinud ka arengukava koostamise juhtrühm, kuhu kuuluvad kümnekonna ministeeriumi esindajad. Novembris avati kava koostamist tutvustav kolmekeelne veebileht www.integratsioon.ee , mida on külastatud juba enam kui 600 korda. Sealt leiab ka lühikese kokkuvõtte toimunust ja pisut eelinfot.

Arengukava koostamist juhib kultuuriministeerium, kava koostamises osalevad sotsiaalministeerium, haridus- ja teadusministeerium, siseministeerium, rahandusministeerium, justiitsministeerium ning välisministeerium. Samuti osalevad juhtrühmas riigikantselei, töötukassa, politsei- ja piirivalveameti, SA Innove ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus (MISA) esindajad.

Arengukava valmib käesoleva aasta lõpuks.