“Soovime leida ladusad, täpsed ja eestipärased sõnad mõnede mõistete tarvis, mis on Eesti elus saanud päris igapäevaseks, kuid millel ometi pole veel eesti sõna,” ütles Eesti Keele Instituudi vanemteadur Tiiu Erelt. “Rohked uued mõisted vajavad ka rohkesti uusi sõnu.”

Uusi vasteid oodatakse mõistetele acquis communautaire, (euro)integratsioon, struktuuri-fondid, ad hoc komisjon, globaliseerumine, kriisikorraldus, nulltolerants, opt-in, opt-out, subsidiaarsus, task force, twinning ja valitsusväline organisatsioon.

“Sõnavõistlusel on vähemalt kolm eesmärki: esiteks leida eestikeelseid väljendeid EL-teemaliste ja laiemalt välispoliitiliste mõistete tarvis. Teiseks väärtustada eesti keelt ning sellega tegelemist. Ja kolmandaks muuta EL Eesti inimestele eestikeelsete väljendite abil veidi lähedasemaks,” ütles haridusministeeriumi keeletalituse juhataja Tõnu Tender.

Sõnavõistlusest võib osa võtta iga keelehuviline. Uue kirjakeelesõna loomiseks võib kasutada kõiki sõnaloomeviise: tüvede liitmist liitsõnaks, tuletust liidete abil, murdesõna kirjakeelde toomist, tehiskeelendi loomist. Välistatud pole ka olemasolevale sõnale uue tähenduse andmine ning tõlke- või tähenduslaenu tegemine mõnest muust keelest saadud vaimuka idee järgi.

Parimate sõnade väljapakkujad saavad rahalised auhinnad, konkursi auhinnafond on 15 000 krooni ning raamatuid. Uudissõnade ettepanekuid märksõnaga “Sõnavõistlus” oodatakse 21. oktoobrini 2002 aadressil: Emakeele Selts, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn. Lisaselgitusi võib vajaduse korral saada esmaspäeviti Eesti Keele Instituudi keelenõuande telefonil 631 3731. Võistlustingimustega saab tutvuda internetis aadressidel www.elis.ee ning www.postimees.ee.

Võistluse tulemused tehakse teatavaks novembris.

Sõnavõistluse žürii esimees on Tartu Ülikooli eesti keele professor ja Emakeele Seltsi esimees Mati Erelt. Žürii liikmed on Postimehe ajakirjanik Erkki Bahovski, Eesti Keele Instituudi vanem-teadur Tiiu Erelt, Riigikogu liikmed Toomas-Hendrik Ilves ja Peeter Kreitzberg, Pedagoogikaülikooli ja Õigusinstituudi õppejõud Krista Kerge, Eesti Õigustõlke Keskuse peatoimetaja Raivo Rammus, Euroopa Liidu Teabekeskuse juhataja Hannes Rumm ja Haridusministeeriumi keele-talituse juhataja Tõnu Tender.

1972. aastal korraldas Emakeele Selts väga eduka keelevõistluse, toona otsiti eestipärasemaid vasteid sellistele sõnadele nagu elektriline habemeajamisaparaat, iseteenindus, trussikud ja show. Uute sõnadena pakkusid keelehuvilised edukalt välja selliseid sõnu nagu pardel, selve, vuplid; kahjuks ei leitud toona sobivat uudissõna ingliskeelse show mugandamiseks eesti keelde.