Sotsiaalministeeriumi kantsleri Marika Priske sõnul avaneb edukal kandidaadil võimalus ühes omaloodud meeskonnaga anda oluline panus sotsiaalse stabiilsuse tagamisel. "Edukas kandidaat peab olema hästi kursis nii tööõiguse, erinevate majandusharude omavaheliste seoste kui ka kollektiivsete töötülide lahendamise võimalustega," ütles Priske.

"Võti on siin suhete loomises ja hoidmises, sest lahendada tuleb keerukaid küsimusi alates alampalga läbirääkimistest kuni näiteks arstide kollektiivlepinguteni," lisas kantsler.

Riikliku lepitaja kandidaat valitakse sotsiaalministeeriumi korraldatud avaliku konkursi korras. Konkursi komisjon on kolmeliikmeline ning sellesse kuuluvad tervise- ja tööminister, tööandjate keskliidu esindaja ja ametiühingute keskliidu esindaja.

2001. aastast riikliku lepitaja ametit pidanud Henn Pärn on alates 2011. aastast töötanud riikliku lepitaja kohusetäitjana, sest kokkulepet tema ametijärglase leidmiseks ei saavutatud ning korraldada tuli konkurss. "Pärn lahkub ametist, kui uus riiklik lepitaja on valitud ametisse," ütles sotsiaalministeeriumi meediasuhete nõunik Jana Rosenfeld.

Riikliku lepitaja töö eesmärk on olla kollektiivsete töötülide lahendamisel asjatundlik ja neutraalne vahendaja, kes aitab töötüli pooltel jõuda mõlemaid rahuldavate tulemusteni.