Vaher allkirjastas laupäeval käskkirja, millega vabastas Aldis Aluse alates pühapäevast Ida prefekti ametikohalt seoses teenistusalase üleviimisega politsei- ja piirivalveameti administratsiooni finantsbüroo juhtimisarvestuse talituse politseinõuniku ametikohale, kirjutab BNS.

Aldis Alus teatas 8. novembril, et võtab vastutuse taatlemata mõõteseadmete kasutamise juhtumi lahendamisel tehtud vigade eest ja lahkub prefekti ametist. Aldis Aluse (45) sõnul astus ta tagasi ka selleks, et politseiorganisatsioon saaks tööd jätkata praeguste pingeteta.

Aldis Alus on töötanud Eesti sisejulgeolekusüsteemis alates riigi iseseisvuse taastamisest 1991. aastal. Ta oli aastatel 1991-2008 kaitsepolitseis eri ametikohtadel, sealhulgas aastatel 1997-2003 peadirektori asetäitja ja aastatel 2003–2008 kaitsepolitsei peadirektor. 2008. aasta septembrist kuni 2009. aasta juunini oli ta siseministeeriumi nõunik politsei- ja piirivalveameti (PPA) loomise alal. Alates 1. septembrist 2009 töötas ta Ida politseiprefektuuri prefektina ja alates politsei- ja piirivalveameti loomisest 1. jaanuarist 2010 PPA Ida prefektina.

Valitsus vabastas neljapäeval politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Raivo Küüdi tema enda avalduse alusel ametist alates 28. veebruarist 2013. aastal.

Ida prefektuuri liiklustalitus määras mullu 178 inimesele taatlemata kiirusemõõtja andmete põhjal ebaseadusliku trahvi, mille politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhid alates peadirektor Raivo Küüdist teadlikult maha vaikisid. Siseministeeriumi teatel kasutasid Ida prefektuuri politseinikud lisaks kahel juhul raskeveokite tegeliku massi kontrollimiseks nõuetekohaselt taatlemata kaalusid.

Politsei sisekontroll avastas märtsis Ida prefektuuri liiklustalituses toimunud valetamise ning taatlemata Stalkeri kiirusemõõtja kasutamise ja tegi PPA peadirektorile Raivo Küüdile ettepaneku karistada viit süüdlast. Küüt ja tema meeskond otsustasid kedagi mitte karistada, ebaseaduslikult trahvi saanud inimesi ei teavitatud ja avalikkust ei informeeritud.

Viru ringkonnaprokuratuur alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku ametialase võltsimise paragrahvi järgi. Kohtus süüdimõistmisel võib sellise teo eest määrata rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Politsei- ja piirivalveameti teatel lahkus oma kohalt Ida prefektuuri liiklusjärelevalve talituse juht Alvar Ottokar, kelle soovitusel kasutasid politseinikud teadlikult taatlemata kiirusemõõtjat. Ida prefektuur viis Ottokari nõusolekuta üle juhtivspetsialisti ametikohale Jõhvi arestikambris.