Euroopa Parlamendi liberaalseid saadikuid koondava ALDE fraktsiooni juht Guy Verhofstadt üritas selle nädala alguses saadikutegrupiga liita Itaalia populistliku, Euroopa-vastase ja venemeelse Viie Tähe Liikumise 17 eurosaadikut. Fraktsioon, kuhu kuuluvad Eestist nii Reformierakonna kui Keskerakonna saadikud, ei toetanud napilt seda palju kära tekitanud algatust.

Kui Reformierakonna saadikud Kaja Kallas ja Urmas Paet olid endise koomiku poolt algatatud liikumise ALDE fraktsiooniga liitmise vastu, siis Keskerakonna saadik Yana Toom kinnitas Delfile mitu korda, kuidas tema seda tuliselt toetab.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liige ja välispoliitika kujundaja Enn Eesmaa ütles täna Delfile, et Keskerakonna juhatus ei olnud ALDE fraktsioonis toimuvatest arengutest teadlik, seega ei ole asja ka arutanud.

Lisaks leidis Eesmaa, et Keskerakonna juhatus peaks Yana Toomi tegevust esmaspäeval toimuval erakonna koosolekul arutama.

Yana Toom vastas Eesmaa etteheidetele, et mingisugust hääletust ALDE grupis ei toimunud. "Guy [Verhofstadt - toim] loobus ühendamise plaanidest, et mitte oma fraktsiooni lõhestada," sõnas Toom.

"Teiseks, kuigi ma tõepoolest pooldasin ühinemist, mind siiski ei olnud ALDE büroo nõupidamisel, kus ma olevat Eesti Päevalehe andmeil ühinemist palavalt toetanud – ma andsin samal ajal Tallinnas olles intervjuud ETVle," ütles europarlamendi saadik.

"Ning kolmandaks, minu telefonis pole ühtegi vastamata kõnet Enn Eesmaalt, kes pärib vastuseid minu käitumise tagamaade kohta meedia vahendusel,“ võttis Toom kokku. Toomi arvates on tema parteikaaslaste kriitika euroföderalistide ühe liidri Guy Verhofstadti pihta äärmiselt kahetsusväärne.

Toom: Viie Tähe liitumise vastased seadsid ohtu Euroopa ühisraha tuleviku

Euroopa Parlamendi demokraatide ja liberaalide fraktsiooni ALDE keeldumisel võtta oma ridadesse vastu Itaalia Viie Tähe liikumise saadikuid võivad olla väga traagilised tagajärjed Euroopa Liidule ja eeskätt eurotsooni stabiilsusele, arvab ALDE fraktsiooni liige Toom.

„ALDE fraktsiooni juhi Guy Verhofstadti plaan kutsuda fraktsiooniga liituma Viie Tähe liikumise saadikuid oli hästi läbi mõeldud ning suunatud ühtse Euroopa kaitseks. Pidi tegema lõpu kurjale nõiaringile, kui valimistel ja rahvahääletustel ELi võtmeriikides võidutsevad ELi tugevnemise vastased. Kahjuks ei saanud Guy seisukoht enamuse toetust esmaspäevasel fraktsiooni büroo istungil. Ühinemise vastased lasid emotsioonidel endast võimust võtta ning see võib osutuda saatuslikuks komistuskiviks Euroopa tulevikule“ selgitas eurosaadik.

ALDE fraktsiooni büroo otsuse tagajärjel olid Viie Tähe saadikud sunnitud tagasi pöörduma EFDD fraktsiooni, kus esimest viiulit mängib paremäärmuslik Suurbritannia Iseseisvuspartei. Briti saadikute kõneisik Nigel Farage seadis tagasipöördumise tingimusena üles Itaalias eurotsoonist lahkumise teemalise rahvahääletuse läbiviimise. Rahvahääletuse korraldamine tuleb kõne alla siis, kui Viis Tähte pääsevad Itaalia valitsusse. Hetkel on see ekspertide arvamusel üsna tõenäoline. Farage´i tuntakse inimesena, kellel õnnestus eelmise aasta juunis veenda enamuse brittidest hääletama riigi EList lahkumise poolt.

„ALDE fraktsiooni poliitikute, nende hulgas ka Eesti reformierakondlaste, strateegiline viga seisneb selles, et nad ei lasknud Viie Tähe saadikutel suunata neile omane euroskeptitsism konstruktiivsetesse reformirööbastesse ning liituda meie fraktsiooniga tingimustel, mis olid kooskõlastatud kahepoolses memorandumis, mille teksti ja sisu vastu ei näidanud Eesti meedia vähimatki huvi, kuigi mina isiklikult saatsin selle Eesti Päevalehe „paljastava“ artikli autorile. Kui selle kõige tulemusena peaks panganduskriisis vaevlev Itaalia korraldama eurost loobumise rahvahääletuse, võib see mitte üksnes provotseerida Euroopa panganduskriisi ja eurotsooni lagunemist, vaid õõnestada ühtse Euroopa alustalasid. Ei tohi unustada, et Itaalia on üks Euroopa Liidu asutajariikidest ning selle neljas majandus,“ selgitas Toom.

Kolmapäevane Eesti Päevaleht kirjutas intsidendist europarlamendis, kus kõige euroopameelsema ALDE fraktsiooni juht tahtis tõenäoliselt oma võimuiha rahuldamiseks liita saadikuterühmaga Itaalia eurovastase ja kremlimeelse liikumise saadikud.