“Paraku on Kremli Eesti-poliitika ülesehitatud Ansipi eitamisele, mis ilmselt jätkub kuni uue riigikogu valimisteni ja seetõttu ei sõltu mõne teise isiku Moskvas käimisest sel ajal midagi,” vastas Alatalu Delfi küsimusele, kas Ilves peaks 9. mail Moskvasse minema.

“Vaja on visiiti, mitte osalemist — sestap võib rahulikult mitte minna. Kui aga Moskva ilmutab või koguni teeb mõne hea tahte žesti — mida pole sündinud peaaegu viis aastat — ja on veel piisavalt aega minekuni, tuleb ka minna,” ütles Alatalu.

“Viis aastat tagasi oli olukord lihtsam, sest kaks Balti presidenti kolmest langetasid otsuse koos. Täna on Lätil ja Leedul erinevad otsused juba tehtud ning jääb üle tõdeda ametliku Tallinna ebamugavust olla otsustamistes üksi ja viimane.”

Tänu terenduvale võimalusele pääseda just üksi eurotsooni on Alatalu sõnul kiirelt maad võtmas 1997.-1998. aastal toiminud üleolev suhtumine teistesse. "Kas või minek Kiievisse, kus Lätit-Leedut esindasid presidendid, meid suursaadik.”

Ta märgib, et Ukraina on ja jääb meie välispoliitiliseks prioriteediks ning seda saanuks rõhutada ka ministri, näiteks majandusministri Juhan Partsi saatmisega uue presidendi inauguratsioonile. "Nii või teisiti — autoriteetide poolt esile tõstetu ei pea teistest silmatorkavalt erinema,” ütles Alatalu ja lisas, et Ukrainaga sarnane uste piisava lahtihoidmise poliitika peab valitsema ka Eesti suhetes Venemaaga.