Umbes 7000 meetri kõrgusel, teel teise vahelaagrisse jäi mägironija Alar Sikk haigeks ning tal diagnoositi Kathmandu kliinikus ajuturse.

“CIWEC-i kliinikus, mis on vägagi kaasaegne ning tasemel, tehti Alarile kõik vajaminevad analüüsid, vaid aju skanneering tehakse talle homme kuskil mujal, ja peale seda saab ta tema raviarsti sõnul koju ehk siis hotelli Moonlight, kus me Kathmandus olles peatume,” kirjutab ekspeditsiooni liige Peep Kala oma blogis.

“Me läksime koos üles viimasest järsust seinast esimese ja teise vahelaagri vahel, mina umbes 5 min eespool, kui ma jäin puhkama ning teda järele ootama. Alar tuligi, istus oma seljakotile ja vajus siis äkki külili. Küsis veel, et miks ma lapiti seisan… S.t. tema ajus projtseerus ümbritsev 90-kraadise nurga all. Ja kui ta ka peale lonksu sooja teed oksendama hakkas, oli selge, et asi on tõsine ja niisama see üle ei lähe,” kirjeldas Kala Siku haiguse algust, kuid kinnitab samas, et kuigi HACE-i juhtum oli tõesti tõsine, on nüüdseks kõik kontrolli all.

Alar Sikku aitasid 7000 meetri kõrguselt laskuda teisest vahelaagrist appi tulnud Saulius Vilius ja Peep Kala.

Esimesse vahelaagrise 6400 meetri peale jõudmine võttis aega umbes viis tundi ning öö veetis Sikk kaaslaste hoole all, saades hapnikku ning dexamethazoni süste. Baaslaagrisse 5700 meetri kõrgusel jõudmine võttis aega umbes kuus tundi.