Tallinna Televisiooni endine juht Toomas Lepp kinnitas eile Delfile ja Eesti Päevalehele, et tema firma pole olematute teenuste eest arveid esitanud, kõik lepingust tulenevad teenused on täidetud, „Vaba Mõtte Klubi” ja „Keskkonnanädal” on eetris olnud ja TTV-le rahalist kahju pole tekitatud. Tallinna TV nõukogu esimees Allan Alaküla ütles Toomas Lepa sõnu kommenteerides, et nende väidete tõesust näitab uurimine. „Mul ei ole mingit võimalust ega põhjust uurimist kommenteerida,” lausus Alaküla.

Lepp sõnas eile, et juhatuse liige Mart Ummelas sõlmis 2013. aastal lepingu firmaga KVA Telecom saadete „Vaba Mõtte Klubi” ja „Keskkonnanädal” tootmiseks ning KVA Telecom tellis saadete tootmise omakorda Lepa firmalt Videomeedia, kes oli nende saadete tootmisega alates 2011. aastast tegelenud. Kui Lepp kinnitas, et nõukogu esimees Alaküla oli nende lepingutega kursis, siis Alaküla sõnul ei vasta see tõele. Alaküla selgitas, et Tallinna TV-l oli Lepa ettevõttega Videomeedia leping sõlmitud juba enne, kui Lepp 2012. aasta septembris tööle võeti ning nendest lepingutest ta tõepoolest teadis.

„Kui Toomas Lepaga juhatuse liikme ametileping sõlmiti, siis nõukogu andis Toomas Lepale protokollitud otsusega õiguse kehtivate lepingute tähtaja lõpuni neid lepinguid täita,” sedastas Alaküla. Nende lepingute arvete kinnitamine jäi teisele juhatuse liikmele, Mart Ummelasele. „Mart Ummelas andis iga kvartal veel ka nõukogule eraldi aru nende lepingute täitmise kohta,” märkis Alaküla. Nõukogu andis seega loa teha Toomas Lepa firmaga koostööd kuni lepingute lõpuni, ja sel perioodil oli juhatuse liikme ettevõttega sõlmitud lepingute täitmine kõrgendatud tähelepanu all. Need lepingud lõppesid aga 2013. aasta keskel.

„Sealt edasi toimus kõik nõukogu teadmata,” sõnas Alaküla ja nentis, et nendest lepingutest ei teadnud tema ega ülejäänud nõukogu midagi ja nende sõlmimiseks luba ei antud. Nii ei saa Alaküla ka hinnata, mille arvelt kahtlustuse sisus mainitud paarsada tuhat eurot võis kaduda.

Alaküla nentis, et nõukogu ei pidanudki neist lepinguist midagi teadma. „Nõukogu positsioon oli see, et Toomas Lepp sai loa olemasolevad lepingud lõpetada kuni tähtaja lõpuni, aga edasi tal luba oma firmaga nende saadete tootmises osaleda – ma ei tea, kas see on tegelikult toimunud või mitte, sellega uurimine tegeleb – seda lubada ja ka informatsiooni nõukogul selle tegevuse kohta ei olnud,” rõhutas Alaküla.

Kolm kahtlusalust

Keskkriminaalpolitsei pidas Toomas Lepa kuriteos kahtlustatavana kinni kolmapäeva hommikul. Peale Lepa pidasid politseinikud samas kuriteos kahtlustatavana kinni veel kolm inimest, kellest üks oli TTV töötaja Mart Ummelas. Kahtlustus esitati ka ühele juriidilisele isikule.

Tegu on selle aasta juuni lõpus alustatud kriminaalmenetluse esimeste avalike menetlustoimingutega, mille raames uuritakse suures ulatuses Tallinna TV rahade omastamist. Keskkriminaalpolitsei ametnikud otsisid läbi kahtlustatavate elu- ning töökohad, sealhulgas ka Toomas Lepa kasutuses olevaid Tallinna Televisiooni ruumid.

Esialgse kahtlustuse järgi on Toomas Lepp lasknud mitme aasta vältel maksta Tallinna Televisioonil temaga seotud ettevõttele igakuiselt tasu teenuste eest, mida tegelikult ei osutatud. Praegu on alust arvata, et sellega on Tallinna Televisioonile tekitatud kahju suurusjärgus paarsada tuhat eurot.

Toomas Lepp peeti kinni 48 tunniks, reede hommikul sai ta vabaks ja käis Tallinna TV-s lahkumisavalduse üle arutamas. Lepa advokaat teatas reedel, et Lepp esitas avalduse juhatuse liikme ametikohalt tagasi astumiseks kolmapäeval. Reedel otsustas nõukogu Lepa juhatuse liikme kohalt vabastada. Neljapäeval peatati töösuhe TTV toimetaja Mart Ummelasega, kelle saatus Tallinna TV-s sõltub kriminaaluurimisest. Kui Ummelas süüdistust ei saa, võib ta usutavasti TTV-s jätkata.

Uurimist viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ning seda juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.