Harju tänav 30 kinnistu omanik on osaühing Uranos, mille juhatuse liige Heino Viik rõhutas Delfile, et linn ehitas ilma loata võõrale maale. Viik märkis ka, et kinnistu sihtotstarve on 50 protsenti ärimaa ja 50 protsenti elamumaa ning osaühing ise sinna ehitada ei saa.

Linna renoveerimistöödele Viik hinnangut ei andnud, kuid püüdis analoogilise situatsiooni abil osaühingu olukorda selgitada. „Teile kuulub elamumaa Tallinna linnas. Linn ehitab sinna ilma teie loata tee. Pärast kitsenduse seadmist hindab ta maad uues olukorras, st tee kitsendusega ja nõuab teilt nõustumist selle hinnaga,” sõnas Viik.

Tallinna ringkonnakohus otsustas 9. veebruaril, et linn peab Trepi tänava ja Nõelasilma värava alal taastama endise olukorra, mis tähendab raudbetoonist tugimüüri ja taastatud Nõelasilma ümarkaarse värava lammutamist ning välja kaevatud tänava sillutise, väravateni viinud trepi ning nendega piirnevate müüride säilmete uuesti mullaga katmist.

Üheks võimaluseks tehtud töö säilitamiseks oleks kinnistu osaühingult ära osta. Linn pakkus 715 ruutmeetrise maatüki eest hinnaks 357 500 eurot ehk 500 eurot ruutmeetri kohta, ent osaühingut Uranos pakkumine ei rahuldanud. Viik sõnas Delfile, et 2006. aastal maksis linn samaväärsete kinnistute eest erinevatele osaühingutele enam kui 4400 eurot ruutmeetri kohta.

„Pole võimalik, et maa hind vanalinnas on kuue aastaga üheksa korda langenud. OÜ Uranos pidi 2008. aasta lõpus pärast panganduskriisi puhkemist tellima oma panga nõudel hindamisakti Harju 30 väärtuse määramiseks ja tulemuseks oli 57 miljonit krooni ehk umbes 3,65 miljonit eurot,” märkis Viik, et pank on maatüki väärtuse hinnanud linna pakutud hinnast ligi 10 korda suuremaks.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm ütles eilses teates, et osaühingu hinnasoov jäi vahemikku 2,5-3,5 miljonit eurot, mis on küll väiksem kui panga antud hinnang kinnistu väärtusele, kuid mida linn siiski põhjendatuks ei pea. Viik soovis ka kuus aastat tagasi maa eest 49,6 miljonit krooni ehk 3,17 miljonit eurot. Linn uskus siis, et saab renoveerida ilma maatükki omamata.

Viik sedastas, et edasine pole selge, sest kohtuvaidlus linnaga on pooleli.