Kolme riigi — Eesti, Liibanoni ja Prantsuse politsei kolmenädalase ühistöö tulemusena selgus, et röövitud eestlased viibivad Süürias, selgitas ajalehele kohalik julgeolekuallikas.

“Selle kohta on olulist informatsiooni, kuid uurimise huvides ei saa seda avaldada,” rääkis allikas.

Seitse eestlasest jalgratturit rööviti 23. märtsil Bekaa orus, kui nad olid Süüriast Liibanoni sõitnud.

Teine julgeolekuallikas rääkis ajalehele Daily Star, et Liibanoni julgeolekumeeskond uuris põhjalikult YouTube’i üles riputatud videot, kus röövitud eestlased pöördusid Liibanoni, Saudi, Jordaania ja Prantsusmaa juhtide poole abipalvega. Video saadeti ka ajalehele Lebanon Files. Uuringu tulemusena selgus, et video saadeti ajalehele Damaskusest ning uurijad tegid kindlaks piirkonna, kust video postitati.

“Teooria, et röövijad viisid eestlased Süüria territooriumile, tugevneb iga päevaga,” rääkis allikas. Tema sõnul oli pantvangide viimine teise riiki seotud sooviga pääseda julgeolekureididest, mida Liibanoni julgeolek ja sõjavägi Bekaa orus läbi viisid.

Allika sõnul on rööv seotud poliitiliste motiividega ning seda näitab ka eestlaste videopöördumine abipalvega Saudi Araabia kuninga Abdullah Bin Aziz, Jordaania kuninga Abdullah II, Prantsusmaa presidendi Nicholas Sarkozy ja Liibanoni peaministri kohusetäitja Saad Hariri poole.

Allikate sõnul ei olnud juhtunu pelgalt kohalik inimrööv ning seega ei ole tegemist vaid Liibanoni sisese küsimusega, vaid on seotud keeruka piirkondliku olukorraga.

Liibanoni julgeolek on arreteerinud 11 inimest, kes inimröövis osalesid.