Kanada väljaanne Maclean tegi intervjuu NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga, mille käigus esitati ka Eston Kohveri juhtumit puudutav küsimus.

"Septembris arreteeris Venemaa Eesti piirivalvuri ja teda peetakse seni kinni. Mis siis, kui Venemaa arreteeriks tosin piirivalvurit? Kas siis artikkel 5 käivituks?" küsis Kanada ajakirjanik intervjuu lõpus.

"Me pole kunagi öelnud, et „kui nemad teevad „X“, siis meie teeme „Y“. Mis me oleme öelnud, on see, et me kaitseme ja püüame ära hoida igasuguseid meie liitlastele tehtavaid ähvardusi,“ ütles Stoltenberg.

NATO juht lisas, et allianss on suurendanud oma kohalolekut nii maal, õhus kui vees ning seadnud Ida-Euroopasse üles ka staabid. „Kõik see suurendab meie valmisolekut reageerimiseks siis, kui selleks on vajadus,“ lisas Stoltenberg.

Ajakirjanik küsis intrevjuu käigus NATO juhilt ka selle kohta, et kui tõsine intsident siis peab olema, et käivituks NATO artikkel 5, mis sätestab, et relvastatud rünnakut NATO liikmesriigi vastu käsitletakse kui rünnakut kogu alliansi vastu.

„Iga kriis on unikaalne. Seega peame me olema valmis erinevateks kriisideks: selleks, mida nimetame „hübriidsõjaks“ või petmiseks, varitegevuseks jne. Seepärast me suurendame enda vägede valmisolekut, et me saaks neid vajadusel saata, et meil oleks õiged jõud õigel ajal õiges kohas,“ vastas NATO juht.