Pärast Jürgen Ligi tagasiastumist eile, arutati avalikkuse ees mitmeid potentsiaalseid kandidaate rahandusministri kohale, sealhulgas Reformierakonna riigikogu fraktsiooni liikmed Arto Aas, Remo Holsmer ja Aivar Sõerd.

Aivar Sõerd andis täna oma Facebooki konto vahendusel mõista, et ta on valmis ameti vastu võtma. Samas kinnitas ta Delfile, et vastavat ettepanekut ei ole talle peaministri poolt tehtud.

„Olen olnud peaaegu neli aastat Reformierakonna fraktsiooni ja riigikogu lihtliige. Kindlasti on mul huvi ja arvestades ka pikaajalise kogemusega rahandusvaldkonnas, oleksin valmis võtma suuremat vastutust ja olen valmis valitsusse minekut kaaluma juhul, kui selline ettepanek tehakse. Aga see on ennekõike peaministri otsustada,“ kirjutas Sõerd.

Oma valmisolekust asuda rahandusministri toolile on teatanud ka Arto Aas. On ka täiesti võimalik, et erinevate kandidaatide väljakäimisega demonstreerib Reformierakond võimekate inimeste rohkust erakonnas ning tegelikult esitab peaminister rahandusministri kandidaadiks hoopis kellegi kolmanda.

Võimalik on ka stsenaarium, et uus rahandusminister ei tule Reformierakonna riigikogu fraktsioonist, vaid hoopis väljastpoolt. Nii selgus täna hommikul, et Reformierakonnaga on värskelt liitunud peaministri majandusnõunikuna töötav Maris Lauri. Juhul, kui Aivar Sõerd või Arto Aas peaks saama rahandusministriks, tuleks nende asendusliikmena riigikokku Silver Meikar. Selle vältimiseks oleks hoopis Lauri loogiline valik rahandusministri positsioonile.

Aivar Sõerd on varem juba rahandusminister olnud – aastatel 2005-2007 Andrus Ansipi esimeses valitsuses, Rahvaliidu ministrina. Suurbritannia pangandusajakiri The Banker nimetas Sõerdi 2006. aasta rahandusministriks.

Sõerd liitus Reformierakonnaga neli aastat tagasi, pärast Rahvaliidu lagunemist.

Aastatel 1999-2003 oli Sõerd Eesti Maksuameti peadirektor.