Riisalu, kes eile hääletas juhatuses Kalle Laaneti väljaheitmise vastu, kaalub ka ise tõsiselt erakonnast lahkumist, sest ei näe endal selle sammu valguses enam erakonnas tulevikku.

Riisalu ütles Delfile, et esimese solvumise ajendil ei ole lahkumine mõistlik ja nüüd tuleb läbi analüüsid erakonda kuulumise head ja vead. „Täna ärajooksmine oleks allaandmine, aga teinekord võib-olla mõistlik alla anda, kui sa näed, et sinu mõtteid ei ole kellelegi vaja,“ rääkis Riisalu, kes suhteliselt suure tõenäosusega ka ise erakonnast lahkub.

„Eilne otsus on niikuinii muutnud võimatuks minu perspektiivi Keskerakonnas,“ rääkis Riisalu. „Järgmistel valmistel, kus persoone valitakse, ei ole minul enam kuhugi asja. Nüüd ma olen omadele võõras ja võõrastele oma.“

Riisalu sõnul ei andestata talle seda, et ta julges öelda välja oma mõtted ja hääletada Laaneti väljaviskamise vastu. „Ma tean, et mul on märk küljes ja ma kindlasti tulevikus ei saa Keskerakonna otsuseid mõjutada, kui minu arvamus ei lähe kellelegi korda,“ avaldas ta.

Ta kinnitas, et arutab lähinädalatel mõttekaaslastega erakonnast lahkumist tõsiselt ja möönis, et Kalle Laaneti väljaheitmise valguses on Keskerakonnast lahkujaid küll. „Neid inimesi on erinevaid, väljaütlejaid on viis kuni kümme, aga teiste eest ma ei räägi,“ lausus Riisalu. Avalikult on sellest rääkinud juba Ain Seppik ja Siiri Oviir.

16 aastat erakonnas

Riisalu liitus Keskerakonnaga 16 aastat tagasi. „Minu jaoks on tegemist väga olulise organisatsiooniga,“ kinnitas ta. „Tulin siia küpse mehena kui mu enda asjad olid korras ja tahtsin ühiskonda oma kogemuste kaudu paremaks muuta, siis seda tööd ei ole ma kahjuks saanud teha, sest opositsioonis seda teha on väga raske. Näen, kuidas ühiskond vajaks Keskerakonna sarnast jõudu, aga selliste meetoditega, kus teisitimõtleja välja heidetakse...“

„Kurb ja kahju on. Eks üks etapp elust on jälle läbi saanud,“ tõdes Riisalu, kelle sõnul on 16 aastat erakonnas pikk aeg, aga nüüd on aeg erakonnaga hüvasti jätta. „Ei tasu enda väljaviskamist ootama jääda,“ sõnas ta.

Riisalu on nõus, et isiklikult solvata ei ole kedagi vaja. „Kui keegi on kedagi isiklikult solvanud, siis need inimesed peaks omavahel leppima,“ kõneles ta. Kalle Laanet on aga tema hinnangul erakonna programmilisi asju ajanud väga hästi ja seetõttu tundub talle Laanti väljaviskamine karistusena proportsionaalselt liiga karm.

Erakonnast lahkumine ei tähenda fraktsioonist lahkumist

Erakonnast väljaheitmine või lahkumine ei tähenda aga veel fraktsioonist lahkumist. „Tunnustan Kadri Simsoni ja Mailis Repsi käitumist, kes on fraktsiooni ühtsuse poolt,“ kiitis Riisalu kolleege. Simson hääletas eile Laaneti väljaviskamise vastu, Reps jäi erapooletuks.

„See näitab, et fraktsioon on väga tugev elujõuline ja teineteisega arvestav moodustis,“ ütles Riisalu, keda samas teeb kurvaks, et paljud fraktsiooni liikmed hääletasid ikkagi Laaneti väljaheitmise poolt.

„Ma olin viimse hetkeni kindel, et Laanetit ei visata välja,“ rääkis Riisalu. „Tegelikult oleks olnud palju õigem ta jätta erakonda, see oleks pannud ka mõtlema, et isiklike solvamistega erakonda ei paranda ja andnud ka ühiskonnale positiivse signaali. Aga minu idee ei leidnud toetust ja läks nii nagu läks, eks siis pean mina tegema oma järeldused.“

Parteist lahkujaid vähem kui liitujaid

Riisalu sõnul on erakonnast lahkumine isikupõhine ja väga lihtne. „Tuleb ID-kaardiga logida äriregistrisse, otsida enda nimi erakonna nime alt ja kustutada,“ kirjeldas ta. „Sellest piisab ja inimene ongi erakonnast lahkunud. Erakonna juhatusel jääb üle kurvalt osta vaadata lahkunute nimekirjale ja see kinnitada.“

Riisalu tsiteeris keskerakonna juhatuse esimeest, kelle sõnul on erakonnaga liitujaid alati rohkem kui lahkujaid. Ka Riisalu ise tõdes, et uute tulijate nimekiri on alati pike, sest inimesed on praktilise meelega. „Ja selles on tal (erakonna esimehel Edgar Savisaarel) tuline õigus, ka eile kinnitas juhatus 140 uut liiget. Tal on mille üle uhke olla,“ sõnas Riisalu.

Laaneti väljaviskamise poolt hääletasid eile Edgar Savisaar, Enn Eesmaa, Kalev Kallo, Aadu Must, Toomas Vitsut, Priit Toobal, Jaanus Riibe, Marika Tuus-Laul ning Ester Tuiksoo. Laaneti väljaviskamise vastu olid Kadri Simson, Aivar Riisalu, Deniss Boroditš, Rein Ratas ning Ain Seppik. Erapooletuks jäid Mailis Reps ja Peeter Võsa.