„Me teeme eelnõu kiirustades vastu võtmisel kahju nendele, kellele see mõeldud on, lükates neid teenimatult avaliku tähelepanu fookusesse, mis aga pole nende eesmärk. Nende eesmärk on saada oma kooselule juriidiline staatus," põhjendas Riisalu täna siiski kooseluseadusele vastu hääletamist.

Tema sõnul ei saa kooseluseadust kiirustades vastu võtta ning ühiskond peab sellega harjuma. „Praegu me seda eesmärki ei täida. Minu vastuhääletamine oli protest menetluskultuuri vastu," lisas Riisalu.  

„Alguses räägiti 170 000 kooselavast mehest-naisest, kes pole oma abielu registreerinud. Piltlikult öeldes peteti sellega ühiskonda, öeldes, et viime kõik vabaabielud notarisse. Ausam oleks öelda, et meil on olemas abielud, me tahaksime, et selle sisse saaksid mahtuda ka inimesed, kes samasooliste paaridena koos elavad. See oleks olnud aus jutt," ütles Riisalu.

Tema sõnul on kooseluseaduse kiirustades vastu võtmise tulemuseks lõhkine ühiskond ja vaenu õhutamine. „Meil oleks olnud võimalik seda protsessi ohjata, andes inimestele aega harjuda."

„Väga palju IRLi liikmed pole seaduse vastu, mida näitab ka see, et osad neist ei osalenud hääletusel. See on sensitiivne teema, mis on mõistlik ära lahendada, aga tänane tegevus tegi subjektidele kahju," resümeeris Riisalu.