Parts ütles, et rahva usaldust on võimalik ainult siis taotleda, kui erakonnal on, mida Eestile pakkuda. Ta kõneles rahvusriigist, julgeolekust, demograafiast, majandusest, ajakirjanduse neljandast võimust.

Partsi sõnul ei ole Eesti ees seisev poliitiline ülesanne mitte ühe seaduse või eelarve vastuvõtmine, vaid saavutada kõikide soovide nähtamatu ühisosa.

Ta kritiseeris rahandusminister Jürgen Ligi laiapõhjalise maksubaasi juttu ning valitsust, kes suutis märtsis vastu võtta 250 miljoni euro ulatuses pikaajalisi kohustusi.

"Kui vaatame Eesti ees olevaid tuumküsimusi, siis tänased valikud on viimase 10-15 aasta kaalukaimad. Me ei tohi maha magada vajalike otsuste tegemist, et anda Eesti arengule uus hoog," rääkis Parts.

"Peamine tuumküsimus on Eesti kui rahvusriigi tulevik. On selge, et ei ole rahvusriiki, kui pole kriitilist rahvaarvu, kes Eesti kultuuri ja keelt edasi kannaks. Peame looma keskkonna, kus laste kasvatamine oleks osa täisväärtuslikust elust, mida iga noor suudaks ilma suurema vaevata ellu viia. Negatiivsest iibest ei tohi kujuneda meie alaväärsuskompleks," ütles Parts.

Teine oluline küsimus on Partsi sõnul majanduse hetkeseis.

"Mulle tundub, et Laari esimese valitsuse sõnastatud narratiiv on vajalik, kuid mitte enam piisav. Peame mõtlema, kuidas anda majandusele uut dünaamikat. Tuleb julgustada ja innustada Eesti ettevõtteid. Peame rahvusvahelistuma ja vaatama Eesti turult kaugemale. Riik ise ei suuda näha kõiki riske, kuid riik saab julgustada ja innustada Eesti majandust rahvusvahelistuma - et Eesti ettevõtted laieneks ja kasvaks väliturgudele ning kallid töökohad ja kasum jõuaks Eestisse," rääkis Parts.

Tema sõnul ei saa ehitada ühiskonda üles seadustele, mis on vastuolus loodusseadustega. Eesti suuruses riigis on tema sõnul vastuvõetmatu olukord, kus inimesel on kasulikum ära elada toetustest kui minna tööle. "Kuidas saame me võtta tulumaksu inimeselt, kes käib tööl, aga ei suuda ära elada? Üks lahendus sellele oleks IRLi väljakäidud madalapalgaliste tulumaksuvabastus," lausus Parts.

„Ja kolmas oluline küsimus on meie geopoliitiline olukord. See mida 90ndatel ette kujutasime Venemaast, on muutunud millekski selliseks, mida ei nähtud toona ette ka kõige halvemates unenägudes - kõik me lootsime 90ndatel, et idanaabrist kujuneb demokraatlik riik. Venemaa võimuladviku on täiesti ettearvamatu. Eesti seisukohast on oluline tugevdada liitlassuhteid ja selle esimeseks eelduseks on see, et me ei kardaks välisdiplomaatias oma seisukohti välja öelda. Teistmoodi ei ole võimalik väikesel riigil oma eesmärke saavutada," lisas Parts.

Vaata tänasest Juhan Partsi kõnet täispikkuses: