Täna on Saarel olukord nukker ja teed-õued on inimtühjad. Vallavanem Siim Avi sõnul puhatakse eilsest kustutustööst. Siin-seal vedeleb kustutamisel kasutatud veeämbreid.

Kohalik mees teadis öelda, et rohkem põlenud hoones köeti laupäeval sauna. Viimasest on nüüd järgi vaid korsten ja kiviosa, mida päästeameti inspektor kohapeal kõige kauem uuris.

Piirissaare vallavolikogu esimees Filimon Kuznetsov rääkis Delfile, et eile põles väikses Saare külas ühe talukompleksi saun, väike kõrvalhoone ning peahoone. Mees sõnas, et pole teada, kuidas tulekahju alguse sai, kuid täna lähevad saarele tulekahju põhjust välja selgitama tuletõrjeinspektorid.

Kuznetsov rääkis, et tulekahju puhkemise ajal polnud kedagi kodus, kuid tulekahjust kuuldes läks peremehele appi tuld kustutama enam kui 20 kohalikku.

Tulekahju alguse ajal ei olnud Kuznetsovi sõnul kedagi kodus ega ka saun küdemas. Talu peremees oli parasjagu särjevõrke vette panemas ning koju naastes leidis eest juba põleva maja.

„Ma ise elan Piiri külas. Helistati, et saun põleb. Kui aga rahvas kokku tuli ning auto ja kolm pumpa, siis põles juba maja, sest saun oli maja lähedal,” sõnas Kuznetsov. Mehe sõnul oli tuli üle minemas ka kolmandale majale, kuid tänu kohale toodud veepumpadele ja voolikutele suudeti tule levik peatada.

Maja kustutamas oli Kuznetsovi sõnul 20–30 kohalikku, kes peamiselt Piiri küla elanikud. Saare külas, kus tulekahju toimus, on nimelt vähe elanikke. Küll olid Saare küla memmed abiks veeämbritega. Päästekomandot väiksel Peipsi järve saarel ei ole, on vaid üks kohalik päästetöödejuht.

"Saare elanikud peavad eelkõige ise oma nahka päästma," tõdes ka vallavanem Siim Avi. "Saarte elulaad on teistsugune kui mandri rahvale võib tunduda. Tegemist on ühtehoidva kogukonnaga."

Piirissaarel eksisteerib vabatahtlik päästekomando, kuid praktikas on
"vabatahtlikud" kõik sealsed inimesed. Kohapeal on olemas kaks vanemat, kuidtöökorras tuletõrjeautot ning garaaž.

Vallavanema sõnul liikus info õnnetusest kohalike seas kiiresti. Nii
suuliselt kui telefoni teel anti üksteisele teada, et Saare külas vajatakse abi leekide summutamisel.

Õudne pilt avanes ka 7 km kaugusel Laaksaare sadamast, kust oli näha suurt suitsusammast. Saarel olevast tehnikast kasutati laupäeval päästeautot ja kolme pumpa. Õnneks suudeti ära hoida naabermajade süttimine, mis samuti juba tuld võtsid.

Kaks põlenud maja asuvad väga lähestikku, kuid tegemist on eraldi
majapidamistega.

Häirekeskus sai teate tulekahjust Piirissaarel Saare külas kell 18.10, ütles Delfile Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Päästjad suundusid saarele piirivalve hõljuki ning Tartu ja Tõrvandi komandode päästepaatidega.

Tules hävisid täielikult kaks ühekorruselist puidust elumaja, päästjad hoidsid ära tule leviku lähedal asuvale elumajale.