Uudepela sõnul on enamik valitsuse koosseisust kas varem ministriametit pidanud või olnud pikalt Eesti poliitikas tegev. Tema väitel ei saa üheselt öelda, et valitsus on kas poliitikute või spetsialistide valitsus.

Uudelepp pidas heaks, et mõned ministrid vahetavad portfelli, sest siis nad näevad, mis toimub teises valdkonnas.

„Kui haridusministriks saab mees, kes on akadeemik, siis ei saa kuidagi öelda, et ametisse pandi minister, kellel puudub alaga seos,“ ütles Uudelepp Vikerraadiole. Haridusministri kandidaat uues valitsuses on Jaak Aaviksoo, kes vahetab välja Tõnis Lukase.

Ta tõdes, et spetsialistide kõrval on valitsuses ka neid, kes on olnud poliitikas ülikoolist peale ja pole elu väljastpoolt näinud, kuid nende kõrval on ka meeskonnad, kes aitavad järje peale saada.

Tugevus on ühtlasi ka nõrkus

Uudelepa hinnangul on tegemist valitsusega, mille meeskond on kokku töötanud. „Nad on pikalt koos valitsenud, üksteist tuntakse ja sellest üksteise tundmisest võib tekkida minigi aja pärast ka üksteisest tüdinemine,“ sõnastas Uudelepp uue valitsuse tugevuse ja ka nõrkuse.

Nii tugevus kui ka nõrkus võib tema sõnul olla seegi, et valitsuses on kolm endist peaministrit. „Parts on näidanud, et ta suudab olla reaminister ja Laar on piisavalt tark, et kaitseministri ametis hakkama saada,“ hindas Uudelepp endisi peaministreid, kes asuvad ametisse Andrus Ansipi valitsuses.

Raskeid hetki võib uuel valitsusel tema sõnul tekkida siis, kui tekivad muudatused Eesti poliitikas tervikuna. „Keegi ei tea kui kõvaks läheb käärimine Keskerakonnas või vaibub see vaikselt maha,“ sõnastas ta lahtisi otsi poliitmaastikul. „Kui palju suudavad sotsid oma valimistulemust realiseerida. Nende eelkäijad, mõõdukad, said omal ajal 17 kohta parlamenti.“

Üllatas läbikukkunud ministri edutamine

Samuti on küsimärgi all, mida teevad rohelised ja Rahvaliit, kes kumbki pole veel teatanud, et kavatseks laiali minna.

„Üllatav on see, mis toimub nende inimestega, kes valitsusest välja jäid,“ kõneles ta. „Kui inimene on tõestanud, et ta ei saa ministrina hakkama, siis ta edutatakse riigikogu juhatusse.“

Laine Randjärve (Jänes) vahetab kultuuriministri kohal uues valitsuses välja Rein Lang, keda Uudelepp peab tugevaks ministriks. „Langist võib saada hämmastavalt tugev kultuuriminister. Ta on viimaste aastate üks paremaid ja tugevamaid kultuuriministreid, kelle sõna valitsuses ka maksab,“ ütles Uudelepp.