Pärtel kinnitas tänastele andmetele tuginedes, et Hispaania kurkide süü on Saksamaa kolibakteri puhanguga seoses välistatud.

"Tänane ametlik info on see, et Saksamaa puhangu allikas on veel leidmata," ütles Pärtel Delfile.

Peadirektori sõnul on proove võetud ka Eestis, mille tulemused siiamaani on olnud negatiivsed. Veterinaar- ja toiduametisse on jõudnud ka teiste ELi riikide analüüside proovid, mis on samuti olnud puhtad.

Ameti andmetel on uuritud ka teisi köögivilju (tomateid, salateid), mille analüüside tulemused, on sarnaselt kurkidele, olnud negatiivsed.

Pärtel pidas eestlaste jaoks vajalikuks soovituseks seda, et Hamburgi ja selle lähistele reisivatel inimestel tuleks olla ettevaatlik. Eestis viibivatel inimestel tuleks täita elementaarseid hügieeninõudeid.

Saksa võimude kohaselt võib nakkust seostada 16 sealse surmajuhtumiga, ka Rootsi on teatanud ühest surmajuhtumist, lisaks on haigestunud veel 1500 inimest. Neist 470-l on kujunenud välja haruldased neerupuudulikkuse tüsistused.

Eestis on kolibakterinakkus siiani olnud väga haruldane. Terviseameti andmetel registreeriti 2010. aastal viis haigusjuhtu, 2009. aastal neli ning 2008. aastal kolm juhtu. Tänavu ei ole registreeritud ühtegi kolibakteri põhjustatud haigestumist.