EAL-i esimees Margit Mutso märkis kirjas, et võistluse tingimused on pealiskaudsed ja puudulikud ega võimalda tervikliku idee ja lahenduse väljatöötamist.

Arhitektid ei ole rahul, et võistlustöid hindava žürii koosseis on nimeliselt määramata.

“Loetletud on vaid ametkonnad, kelle esindajad hakkavad žüriisse kuuluma — žüriisse ei kutsuta kultuuritegelasi, intellektuaale ja linnaplaneerimise ala professionaale, kes oskaksid hinnata tööde visionäärsust laiemalt,” märkis EAL.

Arhitektide liit peab liiga väikeseks võistluse preemiafondi, mis ei meelita professionaale võistlusel osalema. EAL-i hinnangul esitavad sellistel tingimustel oma nägemusi enamikus üliõpilased ja diletandid.

EAL tegi linnavalitsusele ettepaneku täiendada koos arhitektide liiduga võistlustingimusi, moodustada valdavalt intellektuaalidest ja planeerimisala professionaalidest koosnev žürii ning tõsta ideevõistluse auhinnafondi. EAL ootab linnavalitsuselt vastust nädala jooksul.

Tallinna ettevõtlusamet kuulutas Aegna saare ideevõistluse välja 2. märtsil, tööde esitamise tähtaeg on 31. mai. Konkursi võidutöö preemia on 45.000 krooni, teine preemia on 30.000 ning kolmas 20.000 krooni.

Abilinnapea Toomas Vitsuti sõnul on ideevõistluse eesmärk saare avamine linlastele ja turistidele. Tema sõnul on linna võimuses luua saarel ettevõtluskeskkond, mis soodustaks kinnisvaraarendajate ja hotellide huvi seal teenuseid pakkuda.

Ühe võimalusena näevad võistlustingimused ette silla rajamist mandri ja Aegna saare vahele. Vitsut pakkus välja idee koondada Aegna saarele pealinna kasiinod.

Vitsuti sõnul tuleb pärast ideede laekumist alustada muinsuskaitse ja keskkonnaministeeriumiga läbirääkimisi, et selgitada välja, kas saarel kehtivad piirangud on otstarbekad, kuna ettevõtluse arendamiseks tuleb neis teha mööndusi.

Raepress edastas esmapäeval teate, milles tervitas arhitektide huvi Aegna saare ideevõistluse vastu ja lisas, et võistluse eesmärk on ergutada osalejate loomevabadust.

Tallinna ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste sõnul on arhitektide huvi Aegna saare ideevõistluse vastu igati tervitatav ning iga ettepanek konkursi õnnestumiseks huvipakkuv.

Ühtlasi rõhutas Teniste, et Tallinn korraldas Aegna saare ideevõistluse ja mitte arhitektuurikonkursi.

“Tallinn seadis ideevõistlusel osalemiseks paindlikud tingimused, et mitte piirata konkursil osalejate loomevabadust,” selgitas ta.

Teniste sõnul pole preemiafond ideevõistluse kohta sugugi väike. “Tegemist pole arhitektuurikonkursiga, mis on märksa töömahukam ja eeldaks suuremat preemiafondi,” märkis ta. “Võistluse eesmärgiks on algatada arutelu, mis saab tulevikus juba aastakümneid ripakil olnud Tallinnale kuuluvast saarest.”

Ettevõtlusameti juhataja lubas, et Tallinn kaasab žüriisse erinevate alade eksperte, sealhulgas arhitekte.