Kuna Eesti konsuli palvet Lefortovo rajoonikohtu istungil osalemiseks ei rahuldatud, on ajakirjanike ainus infoallikas kohtus toimunu kohta Eston Kohverile Venemaa poolt määratud advokaat Jevgeni Aksjonov, vahendab ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

Aksjonov ise avokaadina ei saanud palju Eston Kohveri heaks teha, sest "Eesti riik ei andnud talle selleks võimalust".

"Seda, mida palusin ja seda, mis oleks minu arvates võinud kohtuotsust mõjutada, mulle ei võimaldatud. Muuhulgas palusin võimalust üürida Kohverile Moskvas korter, kanda kohtu arvele deposiidiks teatud summa raha, et Kohver saaks selle eest elada. Veel palusin teatud garantiisid Eesti riiklikelt organitelt - kas välisministeeriumilt, saatkonnalt või Eesti valitsuselt, et nad tagaksid Kohveri ilmumise ülekuulamistele," rääkis Aksjonov.

Aksjonovi arvates oleks riikidevaheline malemäng võinud toimuda nii: "Eestis peetakse kinni kahte Venemaa pensionäri, kes peeti kinni piirijõel. Ka neid hoitakse aresti all. Oleks võinud katsuda toimida järgmisel viisil: luua pretsedent ja panna ka Eestis kinnipeetavad koduaresti, teha neile mingisuguseid järeleandmisi ja anda siis minu kätte Eesti kohtu vastav otsus, millega oleksin saanud astuda Venemaa kohtu ette ja appelleerida kohtule järgmiste argumentidega: kuna Eesti valitsus käitub Venemaa kodanike suhtes humaanselt, loodame samasugust humaanset suhtumist ka Eesti kodaniku suhtes."