Selle honorari arvelt maksis nimelt Savisaar 2009. aastal tekkinud võla Liechtensteini ärimees Peter Kaiseri firmale. Kuna võla kustutamine käis suhteliselt keeruka skeemiga, jäi esialgu ebaselgeks, kas raamatu "Tõde Eestist" eest maksis honorari Arsai Investments, raamatu väljaandja OÜ Midfield või keegi kolmas.

"Hr Peter Keiseri äriühing Pipa Business Corporation loobus nõudeõigusest Edgar Savisaare vastu põhjusel, et võlausaldaja lunastas laenukohustust tagava tšeki. Tagatise laenule seadis Edgar Savisaare raamatute väljaandmist finantseeriv juriidiline isik Arsai Investments ehk n.ö familienstiftung (perekonnafond). Tagatise suurus võrdus Edgar Savisaare honororiga raamatute kirjutamise eest. Asjaolu, et raamatu „Tõde Eestist“ on käesolevaks ajaks ilmavalgust näinud, ei tohiks enam vaidluse all olla," selgitas Nääs reedel laenu kustumist.

Arsai Investments on salapärane fond, millest Savisaar on eelmisest aastast alates rääkinud. Edgar Savisaare endise abikaasa Vilja Savisaar-Toomasti sõnul temal fondile ligipääsu polnud. "See on puhtalt tema enda raha," lausus ta möödunud nädalal.

Nääs ütles ERRi uudisteportaali teatel "Aktuaalsele kaamerale", et honorar hõlmab lisaks raamatule "Tõde Eestist" ka veel viit samasse sarja kuuluvat raamatut, mis on koostatud või alles koostamisel. Raamatud avaldatakse kokku kolmes keeles ning kolmes riigis.