Vastavalt kaitseministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, Tallinna tehnikaülikooli ja Eesti mereakadeemia kokkuleppele hakkab Tallinna tehnikaülikool korraldama laeva utiliseerimist ja vajalike seadmete demonteerimist oma tulevase kolledži Eesti Mereakadeemia õppelabori tarbeks.

„Suur hulk laeval olevaid seadmeid ja mehhanisme paigaldatakse Eesti mereakadeemia uude diiseljõuseadmete laborisse,“ ütles Roomet Leiger, Eesti mereakadeemia arendusprorektor rektori ülesannetes. „Seal leiavad laeva seadmed kasutust meremeeste väljaõppes: nendel hakatakse välja õpetama laevamehaanikuid, külmamehaanikuid ning samuti kutseõppe tasemel vastavate erialade õpilasi.“

Leigeri sõnul hakkavad Admiral Pitka seadmete põhjal väljaõpet saama ka mereväelased. „Mereakadeemial on aktiivne ühine õppetöö kaitseväe ühendatud õppeasutustega, kelle mereväe põhikursuse kadetid võtavad erialaaineid mereakadeemiast ehk teisipidi tuleb see laev mereväe väljaõppesse otsapidi tagasi,“ lausus arendusprorektor.

Uus diiseljõuseadmete labor hakkab paiknema Tallinna tehnikaülikooli ja Eesti mereakadeemia ühinemisel rajatavas kolledžis Koplis.

Õppetööks mittevajalik osa laevast utiliseeritakse.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Ingvar Pärnamäe sõnul leiab osa mereväe endisest lipulaevast rakendust uues väärikas rollis. „Mul on hea meel, et vähemalt osa Admiral Pitkast jääb kasutusse ja et sellest tõuseb kasu Eesti merenduse arengule,“ ütles Pärnamäe.

Tema sõnul täpsustas selle aasta algul vastu võetud riigikaitse arengukava oluliselt nii kaitseväe allüksuste ülesandeid, kui ka nende täitmiseks ette nähtud võimalusi ja vahendeid. „Pärast hoolikat kaalumist otsustati, et mereväel on kõige otstarbekam jätkata kolme miinijahtija, ühe toetuslaeva ja tuukrigrupiga ning loobuda Admiral Pitkast,“ lausus Pärnamäe.

Kaitseministeeriumi teavitas Admiral Pitka tagastamisest Taani riigile, sest nii nägi ette 2000. aastal Taaniga sõlmitud laeva kinkeleping. Pärast mõningast analüüsi andis Taani riik Admiral Pitka saatuse üle otsustamise õiguse Eestile.

Admiral Pitka on ehitatud Taani Kuningriigis ja lasti vette 1975. aastal. Eesti mereväe lipp heisati laeval 21. novembril 2000. Admiral Pitka arvati teenistusest välja 13. juunil 2013. Sümboolse lipulaeva tiitli võttis suvel üle miinijahtija Admiral Cowan.