Einar Eiland, kes juba aastate eest Haapsalus vana naftabaasi territooriumil kaaneta kanalisatsioonikaevu kukkus, kirjutas õnnetuse kohta avalduse politseile, aga politsei ei võtnud seda vastu, öeldes, et sellega peaks tegelema Haapsalu linnavalitsus.

Abilinnapea Peeter Vikmani sõnul oli krundile vaba sissepääs ja vastutab maaomanik. 2012. aasta oktoobris läkski Eiland maaomaniku Tallinna ärimeestele kuuluva OÜ Revalconnect vastu kohtusse.

Maaomaniku esindaja Olev-Andres Tinni sõnul on hagi laest võetud ja mees ise süüdi, et pimedal ajal erakrundile läks ja kanalisatsiooniauku kukkus. Tinni sõnul ei võtnud nemad väravaid eest ära viinud ja on krundile võõraste pääsemiseks aina tõkendeid seadnud, kuid need on maha võetud.

Kohtunik Tambet Grauberg leidis, et õnnetuse järgselt jäi fikseerimata, millisesse kanalisatsiooniauku Eiland konkreetselt kukkus ehkki näiteks abilinnapea oli augu serval andnud mitu intervjuud.

Kui mees oleks surma saanud, siis oleks politsei pidanud tegema sündmuskoha ülevaate, aga kuna mees jäi elama, siis ei pea politsei sündmuskohta fikseerima.

Loodetud kompensatsiooni asemel peab Eiland nüüd hüvitama maaomanikule paartuhat eurot kohtukulude katteks.

Endise naftabaasi ala on ümbritsetud betoonmüüriga ja see kuulub ettevõttele OÜ Revalconnect. Detailplaneeringu järgi peaksid Kiltsi tee äärde kerkima kuni viie korrusega ärihooned ja korterelamud.