Loodava veebilahenduse kaudu saab päringu varasuhte kohta uuest aastast teha ka isiklikust arvutist.

Eelnõu koostanud justiitshalduspoliitika osakonna õigusloome ja arenduse nõuniku Piret Saartee sõnul aitab register vähendada halduskoormust ja muuta lihtsamaks muuta andmetega tutvumise.

Abiellujate teadlikkus on tekitanud olukorra, kus 2005. aastal tehti registrisse 504 kannet ning 2010. aastal tehti kandeid juba 1555. Eelmisel aastal kasvas kannete arv 2507 kandeni.

Veebilahenduse kaudu päringu esitamisega saab teha elu kergemaks nii abiellujatel endil, kui ka kõigil teistel inimese abieluvarasuhte vastu huvi tundvatel pooltel.

Abieluvararegistri kande aluseks olevate dokumentidega (abieluvaraleping või kohtuotsus) igaüks tutvuda ei saa. Seda saab teha ainult õigustatud huvi korral, mida ei pea tõendama näiteks abikaasad, notar, kohtutäitur, pankrotihaldur, kohus ja järelevalveõiguslik asutus nagu näiteks politsei.

Abieluvararegistrise kantakse andmed abikaasade poolt valitud varasuhete, nende muutmise ja lõppemise kohta. Abieluvarasuhte saab määrata kas varaühisuse, vara juurdekasvu tasaarvestuse või varalahususena. Varaühisuse kohta registrisse kannet ei tehta.

Varaühisuse korral kuulub vara võrdsetes osades mõlemale osapoolele ning enamiku tehinguid peavad nad tegema ühiselt. Vara juurdekasvu tasaarvestus annab abikaasadele suurema varalise iseseisvuse, säilitades majanduslikult nõrgemale abikaasale siiski ka selged tagatised, nagu näiteks perekonna ühise eluaseme kaitse.

Varalahususe puhul on mõlemad pooled teineteisest varalises mõttes täiesti sõltumatud, puuduvad ühised õigused vara suhtes ning varaga tehinguid tehes pole vaja teise abikaasa nõusolekut.

Praegu tuleb abieluvararegistri andmetega tutvumiseks pöörduda kinnistusosakonna poole.

Infosüsteemi loomise protsessis taaskasutab Registrite ja Infosüsteemide Keskus juba varem loodud lahendusi millele lisatakse abieluvararegistri erisused.

Abieluvararegistri seadus on planeeritud jõustuma 2013.aasta 1.jaanuaril, mil muutub kättesaadavaks ka abieluvararegistri uus infosüsteem.