Justiitsminister Kristen Michali sõnul hakkas 2010. aasta 1. juulil kehtima uus perekonnaseadus ning sellest ajast alates on oluliselt kasvanud abieluvararegistrisse tehtavate kannete hulk.

"Kuna kannete kasv on olnud märkimisväärne, siis on halduskoormuse vähendamiseks ja abieluvararegistrisse kantud andmetega tutvumise lihtsustamiseks ainuõige lahendus muuta register elektrooniliseks," sõnas minister.

Paljud abiellujad kasutavad võimalust valida juba abielu sõlmimisel varasuhe ning selle kohta tehakse abieluvararegistrisse kanne. See on tekitanud olukorra, kus 2005. aastal tehti registrisse 504 kannet ning 2010. aastal tehti kandeid juba 1555. Eelmisel aastal kasvas kannete arv 2507 kandeni ning see on juba oluline halduskoormuse kasv.

"Tahame teha abiellujate ja abielus olijate elu lihtsamaks ning tulevikus varasuhted selgemaks. Elektrooniline register hoiab kokku nii inimeste endi kui vajadusel abieluvarasuhte vastu huvi tundvate poolt aega. Abieluvararegistrit on vaja vaid neil, kes valivad muu vararežiimi kui varaühisuse, kus pooled asju teevad ühiselt," sõnas minister.

Register lihtsustab abieluvararegistrisse kantud andmetega tutvumist ning vähendab perekonnaseisuametnike töökoormust abieluvararegistri pidajaga suhtlemisel, mis 2010. aastast alates on märgatavalt suurenenud.

Ministri sõnul saab abieluvararegistri kande aluseks olevate dokumentidega, nagu näiteks abieluvaralepingu või kohtuotsusega tutvuda ainult õigustatud huvi olemasolu korral. "Õigustatud huvi ei pea tõendama abikaasad, notar, kohtutäitur, pankrotihaldur, kohus ja järelevalveõiguslik asutust nagu näiteks politsei. Kõigil neil on võimalik tutvuda lepingute sisuga ka praegu, hetkel on need lihtsalt paberil," lausus minister.

Abieluvararegister üks riigi põhiregistritest, kuhu kantakse andmed abikaasade poolt valitud varasuhete, nende muutmise ja lõppemise kohta. Abieluvarasuhte saab määrata kas varaühisuse, vara juurdekasvu tasaarvestuse või varalahususena.

Varaühisuse korral kuulub vara võrdsetes osades mõlemale osapoolele ning enamiku tehinguid peavad nad tegema ühiselt. Vara juurdekasvu tasaarvestus annab abikaasadele suurema varalise iseseisvuse, säilitades majanduslikult nõrgemale abikaasale siiski ka tagatised (nt. perekonna ühise eluaseme kaitse). Varalahususe puhul on mõlemad pooled teineteisest varalises mõttes täiesti sõltumatud, puuduvad ühised õigused vara suhtes ning varaga tehinguid tehes pole vaja teise abikaasa nõusolekut.

Abieluvararegistrisse tehakse kanne juhul, kui valitakse vara juurdekasvu tasaarvestuse või varalahususe varasuhe või kui abikaasad sõlmivad abieluvaralepingu.

Praegu peetakse abieluvararegistrit paberil, mistõttu on esitatud kandeavalduste menetlemine aeganõudev ja registrikaardile väljatrükkide tegemine ebamugav ning paberarhiivi maht üha suureneb. Abieluvararegistri andmetega tutvumiseks tuleb praegu pöörduda kinnistusosakonna poole.

Abieluvararegistri seadus on planeeritud jõustuma 2013. aasta 1. jaanuaril.