“Skeem on vapustavalt lihtne. Kõik saavad seda, mida tahavad. Ühed raha. Teised elamisloa,” lausus Ekspressile Valgevenes ülikooli lõpetav Grigori. Noor ökonomist sõidab peatselt Tallinna oma “pruudi”, lihtsa Keskturul töötava tüdruku juurde.

Ivan on abielus juba kolmandat aastat. Abikaasat kohtab ta siis, kui on vaja tema elamisluba pikendada. Siis annab naine, kelle juuksevärvigi mees ei suuda meenutada, viimasele üle järjekordse “elatusraha“ — 5000 krooni.

Käesoleva aasta esimesel poolel on juba avastatud kümmekond fiktiivset abielu, kirjutab Eesti Ekspress. Vahelejäänuid ootavad ranged karistused — mõlemat poolt võib pista kuni aastaks vanglasse, lisaks võetakse välismaalaselt elamisluba, ta saadetakse Eestist välja ja võimalik on ka sattumine nn musta nimekirja.

Fiktiivabielude skeem toimib nii, et Venemaal elav kodanik A soovib mingil põhjusel hirmsasti Eestis elada. Eestis aga elab kodakondsust omav vallaline B, kes soovib veidi raha teenida. Vahendaja C teeb A ja B omavahel tuttavaks, võtab endale peale kõigi paberite ja abielu vormistamise ja koorib selle kõige pealt oma protsendi.

Ekspress jutustab oma artiklis umbes 30-aastasest Isabellast, kes teenib ühe fiktiivabielu vahendamise eest 3000 krooni. Info tema teenuste kohta liigub vaid suusõnaliselt. Ta on vahendanud vähemalt kuue paari registreerimise.

Sõlmitaksegi abielu — kestusega viis aastat. A saab tähtsajalise elamisloa ja võib viie aasta möödudes taotleda alalist. B aga saab 5000 dollarit. Hind on kokkuleppeline ja enamasti siiski kallim.

Peale lepingutasu võib B saada veel igakuist “elatusraha”, mille suurus kõigub 1000-3000 krooni vahel. Tehingu õnnestumise korral laiendab vahendaja A ja B sõprade kujul oma potentsiaalsete “armunute” ringi.

Taolistes “pulmades” valget kleiti ei kanta. Pole ka ilukõnelisi õnnitlusnõu. On aga leping.

Selles on esimese asjana kirjas igakuine (või aastane) elatisraha. Kirjas on ka, et lahutuse korral ei pretendeeri kaasad üksteise varale.