USA-s viibiv Jaak Aaviksoo ütles telefoniintervjuus "Aktuaalsele kaamerale", et laias laastus ta toetab õpetajate palgatõusutaotlust ning ühiste pingutustega peaks palgatõus teoks saama. 20-protsendiline palgatõusunõue on õigustatud, ent vaevalt saab seda teha pelgalt raha juurdepumpamisega, lisas ta.

Aaviksoo sõnul ei peaks õpetajate palgatõus tulema kaitsekulutuste, laenu või maksude tõstmise kaudu. Minister ütles, et hariduskorralduse rahastamine tuleb ümber vaadata, praegu on selle kulutused liiga kõrged.

Palgatõusu võimaldavad ümberkorraldused ei käi Aaviksoo sõnul kiiresti ega mastaapselt, kuid võimalusi palga tõstmiseks tuleb kindlasti otsida.

"Tuleb otsida seda, mis on jõukohane nii rahakotile kui kvaliteedinõuetele ja mulle tundub, et tasakaalupunktist oleme praegu kaugel," nentis haridusminister.

Aaviksoo ütles, et palgatõusu võimaluste arutamiseks tuleb teha omavalitsustele ettepanek, sest olemasoleva koolivõrguga edasi minna ei saa. Palgatõusu tagaks õpetajatele suurema töökoormuse lubamine, selgitas haridusminister. Tõsi on ka see, et õpetajate arv peab vähenema koos õpilastega. Kui ikka mõnes koolis õpilasi pole, siis pole seal õpetajaid üleval pidada mõistlik, selgitas Aaviksoo.