Aaviksoo nendib peaminister Juhan Partsile saadetud teravatoonilises kirjas, et “Tallinna Ülikooli nimelise kõrgkooli loomine viitab ühetähenduslikult uue täismõõtmelise ülikooli asutamisele Tartu Ülikooli kõrvale”, milleks aga Eestis võimalusi ega ka vajadust polevat, vahendab Postimees.

Uus ülikool saavat sündida vaid Tartu Ülikooli arvelt ja tõmbab Emajõelinnast ära hinnanguliselt kolmandiku akadeemilisest personalist.

Aaviksoo väljendab kirjas arusaamatust Res Publlicas kiirkorras sündinud otsustele toetada Tallinna Ülikooli asutamist ja Tallinna Pedagoogikaülikooli ümbernimetamist Tallinna Ülikooliks olukorras, kus valitsus on kutsunud kõrghariduspoliitikas kuhjunud probleemide lahendamiseks kokku asjatundjate komisjoni, mille töö tähtaeg on tuleva aasta veebruaris.

Aaviksoo viitas ka, et nii rektorite nõukogu kui Tallinna linnavalitsus on toetanud nimekuju Tallinna Linnaülikool kasutamist.

“Nende asjaolude valguses tundub meile, et Tallinna Ülikooli asutamine on muutunud eelkõige Res Publica parteiliseks eesmärgiks, mis on aktualiseerunud võimuvahetusega Tallinnas ning millel pole otsest seost käimasoleva sisulise aruteluga Eesti kõrghariduskorralduse üle,” seisab Aaviksoo kirjas.

Aaviksoo saatis kirja teele kolmapäeval, neljapäeval kiitis valitsus heaks ja otsustas esitada Riigikogule ülikooliseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille kohaselt asendatakse Tallinna Pedagoogikaülikooli nimi just nimega Tallinna Ülikool.

Riigikogu esimehe, Tartu Ülikooli professori Ene Ergma arvates on tulevase ülikooli nime küsimus ületähtsustatud.

“Nimi pole tähtis, võime seda nimetada ka Kuninglikuks Tallinna Ülikooliks, küsimus on alati sisus, minu jaoks on tähtis, mida kujutab endast Tallinna Ülikool. Kas ta tahab olla teadusülikool, milleks tal võrreldes Tartuga on väiksem potentsiaal… need asjad on ähmased,” lausus Ergma. “Eesti peab tõsiselt mõtlema, mitut ülikooli ta suudab ülal pidada.”

Tallinna Pedagoogikaülikooli teadus- ja arendusprorektor Peeter Normak lisas, et liitumispartnerite koostatud arengukavas on sõnastatud eesmärk koondada kokku mitmes Tallinna kõrgkoolis osaliselt dubleerituna toiminud humanitaar- ja sotsiaalvaldkond, lisaks loodusteaduste valdkond, mida Tallinna Pedagoogikaülikoolis on arendatud üle poole sajandi.

Normak tunnistas, et tal on piinlik vaadata, kuidas Tartu Ülikool Tallinna Ülikooli loomisel pidevalt kaikaid kodaraisse loobib. “Ütlen ausalt, et Tartu Ülikooli kartustel on alust. Ülikoolihariduse pakkumine ei ole proportsioonis ühiskonna muu paiknemisega, sellest tuleneb ka üks etteheide ülikoolidele, et need ei toeta piisavalt ühiskonna probleemide lahendamist. Eks Tartu Ülikoolil on ka palju raskem seda rolli täita, sest suur osa ressursist asub Tallinnas. Tallinna ülikooli arenguperspektiivid on selles mõttes paremad.”